HotNews: Victor Ponta: Voi sustine demersul PNL privind adoptarea de urgenta a legii insolventei persoanelor fizice

Premierul Victor Ponta afirma, pe contul sau de Twitter, ca sustine demersul PNL care a cerut sesiune de urgenta a Parlamentului pentru adoptarea legii insolventei persoanelor fizice.
- Ma bucur ca PNL vine cu o pozitie rationala dupa aberatiile populiste gen Predoiu! Voi sustine demersul, a spus Ponta.
Precizam ca Alina Gorghiu, co-presedinte al PNL, cere convocarea in sesiune de urgenta a Parlamentului pentru adoptarea proiectului legii insolventei persoanelor fizice.
- Legea insolventei persoanei fizice ofera clientului, care nu mai poate achita ratele, o solutie de reesalonare a ratelor si pozitia corecta de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obtine", arata Alina Gorgiu intr-un comunicat de presa. Vezi aici comunicatul Alinei Gorghiu.
Catalin Predoiu ceruse, saptamana trecuta, Bancii Nationale sa convoace de urgenta o intalnire cu sefii institutiilor bancare cu expunere mare pe creditele in franci elvetieni pentru a gasi solutii urgente pentru clienti, una dintre ele fiind o derogare de la plata ratelor.
- O derogare de la plata ratelor pentru o perioada ar fi o solutie! O plafonare agreata cu bancile a unui curs stabilit si in functie de cotatiile de la data contractarii creditului ar putea reprezenta o alta solutie! Situatia devine grava, in conditiile in care pietele estimeaza noi maxime pentru franc, afirmase saptamana trecuta Predoiu, pe contul sau de Facebook.
La inceputul lunii octombrie, Guvernul avizase pozitiv initiativa legislativa din Parlament privind insolventa persoanelor fizice. Avizul pozitiv a fost acordat in ciuda faptului ca in ultimii doi ani, Guvernul s-a angajat constant fata de FMI, in scrisorile de intentie, sa faca toate eforturile pentru a evita adoptarea unor astfel de initiative. Ponta spunea atunci, potrivit Mediafax, caExecutivul mai face si lucruri pe care nu le-a convenit cu FMI si se va descurca daca va fi certat de Fond.
Potrivit proiectului, debitorul poate cere instantei inceperea procedurii de insolventa daca este in incapacitate de a-si achita datoriile in decurs de 30 de zile de la data scadenta a acestora.
De asemenea, un creditor poate depune o cerere pentru aplicarea procedurii de insolventa unui debitor daca poate dovedi ca acesta nu are capacitatea de a-si achita datoriile.
Odata cu inceperea procedurii de insolventa, debitorul nu poate dispune de bunurile sale fara acordul prealabil al administratorului judiciar, cu exceptia tranzactiilor obisnuite.
De asemenea, nu se va acumula nicio dobanda penalizatoare, penalitate sau alt tip de cost la datoriile existente la data deschiderii procedurii.
Pana la indeplinirea planului de rambursare a datoriilor, datornicii sunt obligati sa utilizeze veniturile potrivit planului aprobat, sa se abtina de la orice tranzactii sau comportamente care ar conduce la esecul planului, sa desfasoare activitati adecvate, generatoare de venituri si, in caz de somaj, sa caute sa realizeze venituri.
Debitorul va trebui, de asemenea, sa inainteze administratorului judiciar sumele obtinute din mosteniri sau donatii, sa nu ascunda vreo parte din veniturle sale si sa nu isi asume noi responsabilitati pe care nu si le poate indeplini la scadenta.
Administratorul judiciar va supaveghea activitatile debitorului pana la realizarea planului de rambursare a datoriilor.
Potrivit proiectului, se va sanctiona cu inchisoare de la 1 la 5 ani furnizarea, pe parcursul procedurii de insolventa, de informatii false instantei sau administratorului judiciar, tainuirea activelor si documentelor relevante pentru procedura de insolventa.