AMPress: Repartitoarele ar putea fi INTERZISE. APC va sesiza Parlamentul si Curtea Constitutionala in acest sens
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC) va cere Parlamentului ca, prin lege, sa interzica utilizarea repartitoarelor. In acest sens, APC va sesiza si Curtea Constitutionala.
- Demersul nostru a fost generat de numeroasele sesizari sosite pe adresa asociatiei in legatura cu costurile ridicate ale facturilor la caldura, din cauza faptului ca multi proprietari din blocuri inchid caloriferele si mare parte din caldura apartamentelor incalzite se transfera catre cele neincalzite. APC Romania va sesiza Comisia juridica a Camerei Deputatilor in vederea initierii unui act normativ care sa interzica folosirea acestor repartitoare in blocurile de locuinte, avand in vedere inechitatea creata de folosirea lor. Totodata, vom sesiza si Curtea Constitutionala, deoarece se incalca o serie de drepturi fundamentale, a declarat Costel Stanciu, presedintele APC Romania, potrivit rtv.net.
In memoriul care va fi inaintat presedintelui Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, ing. Lucian Sandulescu, expert in energie termica in cadrul APC Romania, atrage atentia ca legile favorabile pentru repartitoare sunt in contradictie cu alte acte normative din legislatia noastra, dar si cu unele directive europene.
- Scopul final este sa se ajunga la scoaterea repartitoarelor. Anormalitatile acestora genereaza incalcarea principiului de functionare a condominiilor, dar si transferul ilegal de costuri intre consumatori, care produce supracosturi false. Mai mult, noua directiva UE admite si alte posibilitati de repartizare a consumului in afara repartitoarelor, insa Legea 121 din 2014, invocand aceasta directiva, impune obligatoriu utilizarea acestora din 2016, a precizat ing. Lucian Sandulescu, expert APC Romania, pentru ziarulring.ro.
Gabriel Ignat, directorul general al Electrocentrale Bucuresti-ELCEN, atrage atentia ca inchiderea caldurii pentru a face economie scade debitele la distribuitorul de energie termica, racind, astfel, caloriferele celor care vor sa se incalzeasca.
- Repartitoarele au un impact psihologic la fel cum au avut si contoarele de apa calda-apa rece: in momentul in care omul vede ca ii creste consumul, mai opreste din ele. Dar cand se inchid caloriferele, scade eficienta sistemului. Mai grav mi se pare ca s-a permis, in acelasi bloc, ca unii sa isi monteze centrala proprie, iar altii sa fie in sistemul de termoficare centralizat. Blocul respectiv a fost dimensionat la un anumit consum, iar cand iti dispar consumatori, ceilalti preiau costurile. Trebuie ca intr-un condominiu sa fie abordata o singura solutie, ori sistem centralizat, ori centrale proprii, a afirmat Gabriel Ignat, directorul general ELCEN, potrivit rtv.net.