Daniel Octavian Bejan alias Moshemordechai.ro: Infailibilii
Atunci cand gloata, din motive care se ridica rastit deasupra ratiunii sau vreunui reziduu de bun-simt, decide sa te adopte si sa te aseze in fruntea ei, tencuindu-te cu o glorie care nu e a ta, impodobindu-te cu merite care nu-ti apartin, ai obligatia de a parea infailibil. Asta e tot ce ti se cere, sa pari. Pentru ca hoarda nu-si poate asuma, nu admite macar ideea ca ar fi avut candva o optiune gresita.
O vreme, cel proclamat infailibil e protejat de gratia multimii, finita si perisabila. Boacanele sunt pasabile, rezumabile generic in categoria unei prezumtive inocente, ineptiile reprezinta, de fapt, dibace miscari tactice, mojicia, nesimtirea sadea, blanoasa incompetenta, pe scurt orice cusur e pudrat, re-evaluat, anulat, cata vreme amorul gloatei e inca intact. Pentru ca dumneaei, gloata, l-a proclamat deja drept infailibil pe cel ales. Pentru ca optiunile gloatei sunt infailibile si merg catre personagii asijderea infailibile. Or lucrul cel mai greu nu e sa demonstrezi ca cel purtat pe bratele multimii e un mediocru, un neispravit sau un misel, nu, dificil cu adevarat e sa pui gloata in situatia de a admite ca optiunile ei sunt tampite. Ca nimeni nu e infailibil, iar optiunile noastre ar trebui sa reprezinte un conspect al calitatilor si cusururilor celor pe care ii scrutam.
Traian Basescu e un perfect exemplu. Tot ceea ce i se reproseaza acum lui Basescu exista si la momentul alegerii sale. Dar iubirea gloatei transformase mojicia in virtute, proasta crestere in pilda de curaj si asa mai departe. Cand amorul s-a ispravit, subit, cusururile au devenit evidente. Cand gloata se leapada de tine, asa se intampla, chiar si bruma de calitati cu care ai mai ramas, cine stie cum, se preface in betesug de netrecut cu vederea.
Spune Crin Antonescu, referindu-se la Klaus Iohannis: Poate ca stiu ca este un om care vorbeste putin si gandeste cat vorbeste. Adica cel pe care l-a propus drept vice-premier, cel pe care l-a sprijinit pentru presedintia PNL, cel pe care in fine, deci Klaus Iohannis e un ghebos al gandirii. Unii dintre noi aveam deja informatia asta din lecturi anterioare, dar sigur, putem lua nota si de constatarile domnului Antonescu. Acelasi domn Antonescu, marturisitorul, care acum are a-si anunta sprijinul pentru candidatura domnului Orban, la presedintia PNL. Nu stiu cand si-a planuit domnul Antonescu revelatia si in privinta lui Ludovic Orban, dar e bine sa stie ca, din nou, unii stim de pe acum ceea ce e de stiut.
Mai spune domnul Antonescu: In spatele unui om, daca aceasta speranta e pusa intr-un singur om, ea e o speranta nesabuita si nedreapta. Nu va putea rezolva toate problemele societatii romanesti. Inca o informatie recent achizitionata de catre domnul Antonescu, dar cu care multi dintre noi ne-am intalnit deja. Patitul domn Antonescu, la randul sau fost amant al gloatei intr-o vreme, pare nerabdator sa vada cat mai repede ispravit amorul dintre aceeasi gloata si noul sau amant. Nimeni nu e infailibil - pare a avertiza domnul Antonescu. Si are dreptate, domnia sa e demonstratia vie.
Raed Arafat e un alt exemplu. Sigur, Arafat e o alta poveste. Doctorul Arafat nu a adulmecat niciodata spre gratiile multimii, nu e un vanator de functii publice si pare devotat doar muncii sale. Dar s-a bucurat de adoratia multimii. Oameni au iesit in strada pentru a-l apara pe el si ceea ce reprezinta. Cu sau fara voia sa, din acel moment, doctorul Arafat a fost proclamat ca infailibil. Sigur, nu si-o fi dorit asta, sigur, nu are pretentia de a fi socotit infailibil, sigur, nu e un ambitios in cautare de popularitate cu orice pret, dar asta conteaza mai putin. Nefericitul accident de la Constanta a demonstrat ca nici domnul Arafat nu e infailibil, nici sistemul pe care incearca sa-l construiasca. Iar gloata nu admite demonstratia ca optiunile sale sunt fie doar si cu o geana mai jos de infailibilitate. Si atunci cand, atat de fatis, vine o astfel de demonstratia, caderea din gratie e inevitabila. Vedem deja asta.
Bezmetica si nestatornica, gloata refuza cu indaratnicie sa invete din propriile greseli, crezandu-se ea insasi, in ciuda oricarei demonstratii, infailibila. Si continua, cu aceeasi naroada staruinta, sa proclame drept infailibilitatea altor si altor personagii, refuzandu-i cu indaratnicie pe cei care se recunosc supusi greselii, dar care se arata in stare sa capete invatatura din propriile greseli. Nici Iisus nu e foarte convingator; de ce s-a lasat ucis pe cruce? Nu, nu e convingator. Rambo, ala da model! Sau Sfantul Chuck Norris!