Senatoarea Doina Elena Federovici a sustinut o declaratie politica intitulata: 23 de ani de la aprobarea Constitutiei”. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Romania a marcat 23 de ani de la aprobarea primei Constitutii din Romania post-decembrista, ziua Constitutiei fiind sarbatoare instituita de Parlament in 1995. La referendumul din 8 decembrie 1991, au venit la urne aproape 11 milioane de votanti. Dintre ei, aproape 8 milioane si jumatate, adica 77 la suta, au spus DA pentru noua lege fundamentala.
Arhivele arata ca Romania a avut sapte constitutii si 16 revizuiri ale acestora: prima Constitutie in 1866, modificata in 1879 ca urmare a dobandirii independentei. Proclamarea Regatului in 1884 a adus o noua modificare. In 1916 s-a inceput o revizuire care a fost finalizata in 1917, cand s-a acordat votul universal. In 1923 alta Constitutie si apoi in 1938, o noua Constitutie. Intre anii '40-'44, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, Constitutia a fost suspendata. In 1948, 1952 si 1965 au urmat alte trei Constitutii. In 1991 a venit randul actualei Constitutii, cea de dupa caderea comunismului. Aceasta lege fundamentala a fost revizuita in 2003.
In cei 23 de ani de existenta, Legea noastra fundamentala s-a dovedit a fi un corp de principii si norme moderne, ce a deschis drumul statului de drept si al economiei de piata. Constitutia a reprezentat, in tot acest timp, o garantie a drepturilor fundamentale ale omului, dar si a functionarii institutiilor de baza ale statului.
Dezvoltarea unui sistem politic pluralist, crearea unui cadru institutional democratic si aderarea Romaniei la sistemul de valori promovat de institutiile euroatlantice au fost posibile si datorita acestei Constitutii.
O Constitutie reflecta insa starea unei natiuni si afirmarea valorilor fundamentale ale statului de drept. Ea nu trebuie privita ca ceva imuabil. Acesta este si motivul pentru care cred ca adecvarea normelor sale fundamentale la realitatile politice, economice sau sociale trebuie regandita periodic.
Dupa cum sublinia si premierul Victor Ponta, revizuirea Constitutiei este un proiect de care cred ca avem acum nevoie, care trebuie sa devina o prioritate in 2015, degrevat de presiuni electorale.
Revizuirea Constitutiei trebuie, in acelasi timp, sa fie completata de o reforma electorala autentica (printr-un nou Cod Electoral, reducerea numarului de parlamentari si revenirea la un sistem electoral corect), dar si de o modernizare si reformare a administratiei locale (pentru diminuarea aparatului birocratic si eficientizarea administratiei).