Senatorul Ioan Denes a sustinut o declaratie politica intitulata: Romania, o noua aniversare a sperantei! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Indiscutabil, Ziua Nationala a oricarei tari e un prilej de bucurie, onoare si mandrie pentru cetatenii statului respectiv. Dincolo de festivismul si cadrul formal al unei asemenea sarbatori afisat public, nevazut si sincer, fiecare isi are propria sarbatoare, sau mai exact, modul sau particular de a trai Sarbatoarea aceasta a tuturor acelora de un neam cu el.
Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita si anul acesta la 1 Decembrie cu multe dintre ingredientele sarbatorii regasite in reteta oficiala a manifestarilor din anii precedenti (fie ca e vorba de paradele oficiale ori proverbiala portie de fasole cu carnati) a avut totusi o stare si o perspectiva aparte. Calendaristic, ea venea la foarte putin timp dupa Alegerile Prezidentiale, unele surprinzatoare prin rezultat, dar mai ales prin reactia populara care a dus la un asemenea deznodamant electoral. Cu o participare masiva a electoratului si cu un mesaj demn de luat in seama de catre intreaga clasa politica romaneasca, si anume: NE PASA!...PUTEREA E A NOASTRA! NU NE IGNORATI!
Din acest punct de vedere, Ziua Nationala a Romaniei ar fi trebuit sa fie si un serios moment de reflectie. Ce facem?..ce am facut?...pentru ca acestei tari si romanilor sa le fie mai bine gratie eforturilor noastre, ale fiecaruia?...
Intr-o declaratie politica rostita de la tribuna Senatului inaintea inceperii campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale spuneam: Duritatea campaniei electorale ce sta sa inceapa, e data si de faliile sociale si de opinie pe care au reusit, prin actiunile lor, sa le traseze in Romania actualul presedinte si regimul care l-a sustinut. Societatea romaneasca pare sa nu mai cunoasca notiunea de NOI (adica, noi toti romanii!) ci doar pe acelea, AI NOSTRI! si AI VOSTRI!.
Din pacate, aceasta fraza era si ea ecoul unei stari pe care o percepeam pretutindeni in societatea romaneasca, si anume, dezbinarea dintre romani, pe toate palierele vietii sociale.
Iata asadar, ca ideea si faptele de unire si unitate ale romanilor pe care le sarbatorim cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, impun imperativ o revizuire a comportamentului nostru public.
Daca unii dintre noi vor trai lectia acestor alegeri ca pe o victorie electorala se inseala. Adevaratii castigatori sunt romanii care au decis prin vot. Si noi, care aparent am pierdut, dar care trebuie sa invatam din aceasta lectie adevaratul ei mesaj.
Personal cred ca de la mesajul acesta, spiritul sarbatoririi Zilei Nationale ar trebui tradus astfel: 1 Decembrie 2014, Romania, o noua aniversare a sperantei!.
A sperantei in NOI TOTI ROMÂNII, nu doar AI NOSTRI ori AI VOSTRI pusi in slujba binelui comun. A sperantei in unitatea acestui popor.