adevarul.ro: Directorul IRES, Vasile Dancu: Iohannis trebuie sa ne spuna adevarul despre noi. Ce sfaturi are sociologul pentru Victor Ponta

- Directorul IRES, Vasile Dancu, a discutat, la Adevarul Live, cu jurnalistii Dan Marinescu si Liviu Iolu, despre perspectivele PSD, in contextul recentelor conflicte care macina partidul. Dancu a prezentat, cu acest prilej, si o serie de recomandari pentru presedintele ales, Klaus Iohannis, dar si pentru premierul Victor Ponta.
- Vasile Dancu: Oamenii sunt sensibili la ce se intampla in politica, isi pun inca sperante in politica si asteapta ca politica sa le aduca ceva imediat. Creste directia in care merge tara. Ieri am vazut un studiu realizat de IRES, in care directia era de 58%. A crescut optimismul. Asta e o mare povara pentru cei care au de condus, fie ca e vorba de Guvern, fie ca e vorba despre presedintele Iohannis. El are de preluat acest bagaj. Opinia publica ii face lui Klaus Iohannis o agenda de premier, dar nu de premier al Romaniei, un fel de premier superstar. Optimismul e normal. Ce ar trebui facut de politicieni, inclusiv de presedinte, este modelarea acestui nivel aspirational. E cea mai importanta sarcina pe care un lider trebuie sa o rezolve. Nivelul de trai nu poate urmari nivelul aspirational si s-au inventat cateva mecanisme. Unul din ele este greaua mostenire. Este o necesitate sa explici cu adevarat unde suntem. Lumea asteapta ca, odata cu venirea unui nou presedinte, sa se schimbe totul. Ce sper ca va face Iohannis este sa ne spuna adevarul despre noi, sa le explice oamenilor ca fericirea comuna se naste daca fiecare rezolva fericirea proprie. Pentru asta trebuie munca, selectie pe baza de merit. Suntem intr-o deriva optimista care este si pozitiva. Nu poti conserva aceasta energie. Emotia izbucneste si poate provoca mari cataclisme sociale. Acest tip de angajament politic este intermitent. Emotia poate avea efect pozitiv, daca partea constanta este canalizata - poate crea o infuzie de optimism care inseamna investitii, antreprenoriate.
- Liviu Iolu: In acest moment, Victor Ponta ramane cu un partid in spate.
- Dan Marinescu: Au fost recent niste excluderi in PSD. Dvs. ati trecut prin asta. De ce se intampla asta in PSD?
- Vasile Dancu: Nu seamana o excludere cu alta. Nu intotdeauna partidele se intaresc prin achizitii spectaculoase. Politicienii, la noi, gandesc mult aritmetic. Uneori, partidele se intaresc prin plecari. Atunci cand partidele se afla in momente dificile, se hotaraste o directie, sunt unii care se opun si sunt eliminati daca nu se poate face altceva. De regula, partidele nu au mers mult pe excluderi. Eu am fost propus sa fiu dat afara din partid pentru ca am criticat directia partidului sau pe Ion Iliescu. De fiecare data, Iliescu s-a opus sa fiu dat afara. Acest fenomen al curateniei este unul care este normal vietii de partid. Daca aceasta echipa alternativa care vrea sa preia puterea nu este realista, devine aventuriera, nu mai devine echipa reformei. Asa interpretez eu faptul ca au fost eliminati din partid.
- Liviu Iolu: PSD pierde a treia oara alegerile, i se schimba electoratul.
- Vasile Dancu: Chiar daca nu a reusit sa faca un salt urias, totusi procentul de tineri s-a imbunatatit. Sigur, dincolo a crescut si mai mult, ceea ce este o aberatie fata de definitia stangii in Europa, unde intelectualii si tinerii merg la stanga. Acum 10 ani, am scris un document care a fost fundamentul pentru care a fost ales Mircea Geoana. Am spus ca va veni un timp in care nu vom putea mentine un electorat captiv, ne vom baza nu pe membri si organizatii formale, ci pe simpatizanti. A fost un soc mare pentru PSD, s-a arata limita sistemului fara defectiuni. Organizatiile au scos mai multe voturi decat se putea, dar s-a vazut ca este o limita a sistemului, trebuie gasite alte formule pentru politica viitorului. Nisarea este o posibilitate. A doua este sa comunici mereu cu societatea civila. Nu poti avea aceiasi clienti ai politicii tale. Vorbim de intelectualii cei mai importanti la tineri. Tinerii sunt un fel de populatie de tranzitie. Partidele trebuie sa se intoarca cu fata spre electorat. Isi aduc aminte in campanie. Cunosc realitatea, am fost si la scolile de vara, cunosc tineri care studiaza asta, partidele nu sunt deschise la tineri care pot sa intre in partid. Iti trebuie recomandari. Sau sunt cheamti in campanie sa lipeasca afise si apoi trimisi acasa, pentru ca sunt nepotii, secretarele, fetele frumoase, baietii destepti.
(Va urma)