JURNALUL NATIONAL - Ion Iliescu: Refuz sa primesc lectii de la oameni care cred ca si-au cumparat un partid
Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD, transmite o scrisoare deschisa membrilor si simpatizantilor PSD. Iliescu contesta excluderile dictate joi in sedinta in care liderii PSD au analizat rezultatul alegerilor prezidentiale si lanseaza un atac fara precedent la adresa celor care il acuza de comunism, spunand ca refuza sa primeasca lectii de la oameni care cred ca si-au cumparat un partid, PSD, si il conduc, direct sau prin interpusi, ca pe o corporatie.
Redam integral scrisoare deschisa publicata de Ion Iliescu pe blogul sau.
Scrisoare deschisa catre membrii si simpatizantii PSD
Dragi prieteni,
Voi fi extrem de direct. Am participat la sedinta Biroului Executiv Central al PSD din 27 noiembrie 2014, prezentand colegilor din conducerea partidului un apel la ratiune si la sinceritate.
PSD trece printr-un moment dificil, dupa pierderea alegerilor prezidentiale. In cei douazeci si cinci de ani care au trecut de la Revolutia din Decembrie 1989 nu este singurul moment de acest gen. Si nu este PSD singurul partid care trece prin astfel de momente. Important este sa fim solidari, sa intelegem de ce am pierdut, unde am gresit, si sa luam decizii in consecinta. Inainte de a cauta vinovati, avem de cautat solutii pentru problemele cu care ne confruntam.
Din pacate, ieri am avut parte, in locul unei analize, de o masura extrema: excluderea din partid a trei membri ai Comitetului Executiv, masura care nu a rezolvat niciuna dintre problemele partidului. De fapt, ea nu a facut decat sa le agraveze. Este motivul pentru care am votat impotriva excluderii celor trei colegi: Mircea Geoana, Marian Vanghelie si Dan Sova. Nu cred ca delictul de opinie are ce cauta printre valorile unui partid democratic. In acelasi timp fac un apel la cei trei exclusi din partid: sa nu se lase antrenati, in perioada urmatoare, in actiuni indreptate impotriva partidului. Ar face rau, crezand ca fac un bine.
Mai grav decat acest gest pripit este faptul ca liderii partidului nu inteleg ce le reproseaza cu adevarat membrii si simpatizantii PSD. Este vorba despre faptul ca, de la o vreme, si mai ales in campania electorala care a trecut, PSD a evitat cu obstinatie sa-si asume identitatea sa de stanga, social democrata. Da, personal, am sustinut formarea USL, si alianta cu PNL. Am sustinut guvernarea PNL, pana in 2008. Am facut toate astea conditionat, insistand pentru pastrarea identitatii noastre ideologice, de social-democrati, lucru care, pana la un punct, s-a intamplat.
Acum se contureaza la varful partidului scuza ca Victor Ponta ar fi pierdut pentru ca eu as fi communist, ceea ce ar afecta imaginea partidului. Este o mizerie, si un act de lasitate, lucruri pe care nu le pot intelege si accepta. Cu explicatia asta toti cei care trebuie sa-si asume responsabilitati pentru insucces sunt exonerati de orice raspundere. Fuga de raspundere nu este o solutie.
PSD este partidul Revolutiei, prin filiatia FSN-FDSN-PDSR-PSD. Prin Revolutie, Romania a facut cea mai radicala ruptura de comunism din Estul Europei. Ca partidul n-a stiut sa spuna apasat aceste lucruri, e greseala noastra. Dar este de neinteles lipsa de reactie a partidului atunci cand oameni care nu stiu nimic despre trecut, in afara de etichetele puse de adversarii nostri, striga Jos comunismul! intr-o tara care sufera grav de pe urma exceselor si esecurilor capitalismului. Este si mai de neinteles-si de neacceptat-ca necesara critica a aceluiasi capitalism sa fie mai articulata, si mai pertinenta, la oameni de dreapta, decat la reprezentantii partidului nostru.
Ion Iliescu
(Va urma)