Prim ministrul roman Victor Ponta va castiga alegerile prezidentiale din 16 noiembrie, social-democratii romani urmand sa obtina functia prezidentiala dupa un deceniu, timp in care la Palatul Cotroceni s-a aflat adversarul sau Traian Basescu, se afirma intr-un articol publicat de Bloomberg.
"Ponta si-a asigurat un avans suficient pentru a obtine victoria in alegeri. Cel mai probabil, pentru a-si mentine pozitia dominanta, el va nominaliza un prim-ministru din afara partidului sau", noteaza Otilia Dhand, analist la Teneo Intelligence, un reputat think-tank american.
Articolul subliniaza si performata realizata de moneda nationala in timpul mandatului de prim-ministru al lui Ponta. Bloomberg remarca faptul ca leul s-a intarit cu 2,6% in raport cu euro, din momentul castigarii alegerilor parlamentare de catre USL, comparand evolutia acestuia cu performantele monedelor nationale ale tarilor din regiune, care au suferit scaderi majore: moneda poloneza cu 1,9%, cea ungara cu 8% si cea a Cehiei cu 9,2%.
Bloomberg mai remarca si scaderea deficitului bugetar sub limita de 3% din PUB, impusa de UE, de la 7,2% din PIB in 2009.