DCNews: Emil Constantinescu, infierat de intelectualii lui Basescu pentru scrisoare adresata lui Ponta

Profesorul Vladimir Tismaneanu, considerat unul dintre cei care care alcatuiesc grupul "intelectualilor lui Traian Basescu", il blameaza pe fostul presedinte Emil Constantinescu deoarece l-a laudat pe premierul Ponta pentru sprijinirea persoanelor persecutate de regimul comunist.
Politologul traseaza o paralela intre Emil Constantinescu si Mircea Cartarescu, care si-au anuntat in aceeasi zi optiunile politice pentru turul doi al alegerilor prezidentiale. Primul si-a declarat aprecierea pentru Victor Ponta, in timp ce al doilea le-a cerut tuturor celor care cred in el sa-l voteze pe Klaus Iohannis.
Vladimir Tismaneanu il lauda pe Cartarescu, in timp ce pe Emil Constantinescu il descrie drept "o teribila deziluzie". "Ca presedinte, nu a facut nimic pentru decomunizarea tarii. In anii presedintiei lui Traian Basescu, omul a devenit tot mai acru si mai agresiv", scrie profesorul Tismaneanu in contributors.ro.
Politologul mai scrie ca Emil Constantinescu a devenit, ca si "discipolul" sau Mugur Ciuvica, un client al "antenelor voiculesciene" si ii pune un diagnostic fostului sef de stat: "Sufera, in mod evident, de ranchiuna galopanta, de orbire resentimentara".
"Si-a permis sa-i numeasca pe intelectualii straluciti ai acestei tari, pe Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, H.-R. Patapievici, Mircea Cartarescu, Mircea Mihaies, suflete de sclavi”. A sprijinit din rasputeri puciul avortat din iulie 2012. Il glorifica, intr-o lunga scrisoare, pe guevaristul Ponta pentru ca ar sustine, pasamite, cauza luptatorilor anticomunisti. Ne crede oare pe toti spalati pe creier? Mai lipseste sa ne spuna ca Ion Iliescu a fost adevaratul erou al revolutiei din decembrie 1989. Un caz dezolant de rinocerizare.
Iata-i acum pe cei doi, inainte de al doilea tur: Mircea Cartarescu isi anunta public sustinerea pentru Klaus Iohannis, dupa ce, in primul tur, a sustinut-o pe Monica Macovei. Emil Constantinescu il sustine pe anticomunistul” Victor Ponta. Nu am nimic de adaugat ori de comentat. Situatia vorbeste de la sine. Poate doar o intrebare, pentru cine va vota profesoara Zoe Petre?", conchide Vladimir Tismaneanu.