Senatorul Dan Sova, Purtatorul de cuvant al PSD, a transmis un comunicat in care afirma ca d-na Victoria Nuland, subsecretar de Stat pentru Afaceri Euroasiatice, s-a referit, in mod evident, la situatia din Ungaria, la actiunile lui Viktor Orban, prietenul lui Traian Basescu! Puteti citi in continuare textul integral al comunicatului transmis de senatorul Dan Sova.

"Afirmatiile doamnei Victoria Nuland sunt cat se poate de clare. Vorbim despre probleme la care au reactionat, in trecut, si institutiile europene. Toti partenerii nostri europeni si nord-atlantici stiu ca Viktor Orban, prietenul lui Traian Basescu, are un comportament despotic - Orban a redus libertatea presei si a institutiilor din tara vecina, Orban a promovat o politica inacceptabila pentru un stat membru al UE si NATO.
Mai mult, zilele trecute Ungaria a sistat exporturile de gaze catre Ucraina, desi UE s-a angajat sa ajute Kievul. Nu este un secret pentru nimeni ca Viktor Orban are o relatie speciala cu Moscova in general, si cu Vladimir Putin in mod particular.
Spre deosebire de comportamentul inexplicabil al domnului Viktor Orban, Victor Ponta a fost ieri in vizita la Kiev, transmitand vecinilor nostri, chiar din Maidan, un mesaj politic extrem de important din partea Romaniei. Obiectivul tarii noastre este atingerea independentei energetice, sprijinirea Republicii Moldova si Ucrainei pe drumul lor european. In acest sens, Romania isi ajuta vecinii care au nevoie de energie - de la inceputul anului si pana in prezent, tara noastra a avut cel mai mare export de energie din istoria Romaniei!
Reactia Victoriei Nuland vine pe acest fond. Romania este pozitionata in Europa de Sud-Est, cat timp Ungaria este considerata o tara care apartine Europei Centrale. Romania isi sprijina vecinii pe tema energetica, atat prin gazoductul Iasi-Ungheni, cat si prin exporturile de energie electrica.
Romania si-a asumat prin vocea lui Victor Ponta, chiar din New York, responsabilitate de a ajuta la obtinerea pacii in aceasta zona a Europei. Alte interpretari, dintr-o optica politica interna, ale pozitiei doamnei Victoria Nuland, care sa loveasca nedrept in Romania, un partener fidel SUA, NATO si UE, sunt iresponsabile si profund false."