Senatorul Laurentiu Florian Coca a sustinut o declaratie politica intitulata " Motiunea de cenzura un exercitiu ipocrit fara forma, fara fond al opozitiei parlamentare ", pe care o puteti citi in continuare.
Astazi ma voi referi doar la Hotararea Guvernului Romaniei de a adopta un act normativ prin care alesii locali sa poata opta pentru afilierea politica pe care o agreaza pentru a nu mai fi legati de un partid care, una le-a promis in Campania electorala si cu totul altceva a facut dupa alegeri. In aceste conditii a da posibilitatea alesilor locali sa-si urmeze drumul in conformitate cu mandatul asumat la alegeri este o decizie cat se poate de fireasca, de legala, si morala. Ratiunea Ordonantei de urgenta nr. 55/2014 care da posibilitatea primarilor, consilierilor si presedintilor de consilii judetene sa opteze pentru un partid sau sa activeze ca independenti rezulta din logica evenimentelor care s-au petrecut de la alegerile locale din primavera lui 2012 si din logica realitatii pe care comunitatile locale o traiesc in prezent.
In fapt, ordonanta guvernamentala nu face alceva decat pune in acord atasamentul politic al alesilor locali cu schimbarile din cadrul aliantelor si partidelor politice, cu directiile cursului social si economic al societatii, mult diferite de acelea in care se aflau la data la care acesti reprezentanti ai comunitatilor locale si judetene au fost alesi acum mai bine de doi ani. Problema isi are sorgintea si cauza nu la nivel local, ci la cel central al partidelor. Liderii si conducerile unor partide au decis sa schimbe partenerii si directia de actiune iar acest lucru a avut si are consecinte deosebite in toata tara. Ori acesti lideri centrali si-au desconsiderat proprii alesi locali. Intelegem sa-si exprime parerea si cei care nu agreeaza un astfel de demers, asa cum sunt partidele si aliantele politice, societatea civila, mass media. Dar disperarea unor lideri ia o turnura urata atunci cand continua cu para pe la Uniunea Europeana si pe la ambasadele straine. Daca pentru orice nimic se alearga cu jalba in protap prin strainatate, pana la urma se vor plictisi si partenerii externi de vaicarelile unor politicieni veleitari.
Liderii opozitiei precum si cei din strainatate care le mai dau un gram de atentie ar face bine sa inteleaga faptul ca de la alegerile locale din primavara anului 2012 pana in prezent, scena politica romaneasca a suferit mutatii majore.USL nu mai exista, PNL s-a scindat intre aripa- Iohannis si aripa Tariceanu, o parte din PDL face parte dintr-un nou partid parlamentar, PMP, iar cealalta parte se contopeste in viitorul PNL. Ori tocmai aceste fapte motiveaza logic adoptarea ordonantei in discutie. In lipsa acesteia ar fi greu de spus astazi daca un ales local votat pe listele USL se simte mai atasat de valorile reprezentate de PNL-aripa Iohannis sau cele ale grupului condus de domnul Calin Popescu Tariceanu sau daca unul ales pe listele PDL se simte mai apropiat de Vasile Blaga, Elena Udrea sau Klaus Iohannis. Potrivit Legii 393/2004, privind statutul alesilor locali, toti acestia ar fi obligati sa ramana fideli formatiunii politice pe listele careia au fost alesi sau cum acestea impreuna cu fostii lideri nu mai exista, sa-si urmeze mecanic noii sefi, alternativa fiind pierderea statutului de ales. In felul acesta s-a ajuns la situatia ca un primar PDL precum Emil Boc sa anunte public faptul ca va face tot ce poate sa o sustina pe candidata PMP la presedintia Romaniei, in detrimentul candidatului anuntat de propriul sau partid, care potrivit aceluiasi Boc, s-a topit in PNL. Desigur acest exemplu, mai vizibil mediatic, este departe de a fi singular. Intr-un fel, se regaseste aproape in fiecare localitate.
In concluzie, ordonanta guvernamentala rezolva aceasta problema, care era, in acelasi timp, urgenta, necesara ,oportuna si constitutionala pentru buna functionare a administratiei publice si pentru o mai buna clarificare a partidelor asa cum se contureaza ele in prezent.