RFI Romania: Mihai Razvan Ungureanu despre ofiterul acoperit: Traian Basescu greseste foarte tare. Efectul unor astfel de declaratii, devastator in lumea cooperarii dintre serviciile de informatii
Presedintele Traian Basescu "greseste foarte tare" din punct de vedere politic, prin afirmatia referitoare la ofiterul acoperit aflat in cursa prezidentiala, declara la RFI prim-vicepresedintele PDL, Mihai Razvan Ungureanu. El declara ca efectul unor declaratii de acest fel este "devastator in lumea cooperarii dintre serviciile de informatii".
Mihai Razvan Ungureanu crede ca "presedintele deja trece dincolo de limita exagerarii politice si a discursului politic si se apropie periculos de mult de limita instigarii la comiterea de infractiune. In cazul in care are documente si documentele sunt dovezi peremptorii, opozabile in justitie si crede ca pe seama lor pot fi incalcate articolele legii 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, atunci s-o faca, dar o face pe riscul domniei sale. Este cetatean al Romaniei si trebuie sa se supuna tuturor legilor, asa cum ne supunem cu totii".
Prim-vicepresedintele PDL considera ca "si politic greseste foarte tare, sperand ca in felul acesta starneste o furtuna suplimentara in Romania, dar cred pe de alta parte ca nu este ceea ce un sef de stat care a avut acces la informatie confidentiala ar trebui sa faca, pentru ca in felul acesta se distruge unul din fundamentele, din principiile fundamentale ale raportului dintre diferitele componente ale sistemului national de siguranta si de aparare si prima magistratura a tarii. Acest principiu este increderea".
• Ce risca presedintele Traian Basescu?
Intrebat daca presedintele Traian Basescu ar incalca legea, in cazul in care ar dezvalui numele ofiterului acoperit, Ungureanu a raspuns: "Daca are dovezile ca exista asa ceva, un ofiter care este activ si este in momentul de fata parte, angajat al unui serviciu de informatii si se afla intr-o situatie de incompatibilitate, daca are dovezile ca exista asa ceva, atunci ele nu au nevoie sa fie facute publice, ele trebuiesc prezentate catre organele in drept, e vorba de Procuratura, iar Procuratura isi urmeaza cursul. In cazul in care le face publice, pe cale de consecinta devine si el responsabil de incalcarea legii 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate ".
"Daca este un fost ofiter al unui serviciu de informatii, chestiunea nu are absolut nici o relevanta, pentru ca ofiterul in cauza, odata rezervist, poate sa adopte orisice optiune de viata, fiind numai legat prin unul dintre articolele acestei legi de obligatia de a pastra timp de 30 de ani secretul asupra activitatii sale si asupra a tot ceea ce a facut pe durata angajarii in acel serviciu. Dar in acelasi timp, acest secret il leaga si pe tertul detinator, deci inclusiv pe presedinte de la a-l dezvalui, il opreste de la a dezvalui asemenea informatii", explica democrat-liberalul.
Mihai Razvan Ungureanu spune ca "efectul acestui tip de declaratie in lumea mai umbroasa a cooperarii dintre serviciile de informatii este devastator, pentru ca arata ca exista posibilitatea in Romania ca oamenii politici, indiferent de nivelul pe care il ocupa, sa se preteze la jocuri politice, in conditiile in care au avut acces ca beneficiari legali la informatii confidentiale, de orice natura. Prin extrapolare, aceasta arata ca democratia romaneasca si actorii ei principali nu sunt maturi, ceea ce nu face in nici un fel bine Romaniei".