In legatura cu afirmatiile recente ale presedintelui Traian Basescu, Eugen
Teodorovici face urmatoarele precizari
Vocile fostelor guvernari, care au avut rezultate extrem de slabe in absorbtia fondurilor europene, au atacat de mai multe ori, nejustificat, activitatea Guvernului in privinta absorbtiei fondurilor europene.
Cifrele sunt, insa, intotdeauna obiective, iar starea de fapt va fi mereu mai puternica decat orice tentativa de dezinformare.
Comisia Europeana a adoptat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu Romania in data de 6 august a.c., iar Romania este cel de al 11-lea stat din Uniunea Europeana, din cele 28, care are acest document aprobat. Asadar, nu doar ca nu se pune problema unei intarzieri, ci suntem in prima parte a clasamentului UE!
Va reamintesc, apoi, cateva cifre care demonstreaza ca actuala guvernare a facut performanta in absorbtia fondurilor europene. In perioada mai 2012 - august 2014, Romania a incasat peste 5,5 miliarde de euro din fondurile structurale si de coeziune. Asta in timp ce in perioada ianuarie 2007 - mai 2012, Romania a incasat doar 1,43 miliarde de euro!
O alta realitate este aceea ca rata de absorbtie curenta este acum de 4,3 ori mai mare decat la inceputul lunii mai 2012. Atunci era doar de 8,53%, acum este de 37,58%!
Celor care critica activitatea din prezent a Ministerului Fondurilor Europene le reamintesc faptul ca rata de absorbtie a crescut mai lent tocmai din pricina modului in care a fost conceput intregul sistem de gestionare si, in special, din cauza problemele de implementare din perioada 2009-2011.
Acum, Ministerul Fondurilor Europene depune eforturi uriase pentru a repara din mers greselile facute in perioada 2009-2011, mai ales in cazul celor doua programe pe care le coordoneaza direct, incepand cu data de 1 martie 2014 - Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE).
Pentru ambele programe am luat si voi lua toate masurile necesare pentru ca la finalul acestei perioade, la sfarsitul anului 2015, rata de absorbtie sa fie de 100%! Este un obiectiv pe deplin realizabil, in pofida tuturor greselilor facute in perioada 2009 - 2011 si a tuturor deficientelor pe care trebuie sa le reparam din mers.
Vocile fostelor guvernari nu se limiteaza, insa, la atacuri nejustificate pe linie strict politica, ci isi mascheaza slabiciunea prin atacuri la persoana.
Profit asadar, de aceasta ocazie, pentru a aduce cateva lamuriri si cu privire la cuvantul "dandy", dar si pentru a reitera lipsa de legitimitate a atacurilor politice care aduc atingere vietii private si optiunilor individuale.
Conform "Dictionarului explicativ al limbii romane", un "dandi" este "un tanar elegant, imbracat dupa ultimul jurnal de moda."
In sens larg, termenul are, insa, o etimologie complexa, cu radacini atat in Europa continentala, mai precis in Franta secolului al XIX-lea, cat si in Marea Britanie. Charles Baudelaire, Oscar Wilde sau George Bryan "Beau" Brummell sunt cateva dintre numele frecvent asociate cuvantului "dandy".
In timp, cuvantul isi consolideaza semnificatia. Ajunge sa reprezinte un mod de viata si chiar o miscare culturala, devenind o expresie a elegantei superioara aparentelor si a individualismului, ca stil de viata. La finele secolului XX, sociologul francez Jean Baudrillard revine asupra termenului, definindu-l ca pe "o forma estetica de nihilism".
Folosind cuvantul "dandy" fara sa aduca explicatii sau lamuriri suplimentare, presedintele Traian Basescu dovedeste, inca odata, ca asa cum nu stapaneste notiuni elementare din domeniul economic, nu stapaneste nici sfera culturala. Atacul la persoana si stigmatizarea raman, pentru domnia sa, principalul mod de combatere a adversarilor politici.