Senatorul Leonardo Badea a sustinut o declaratie politica intitulata " Un lider pentru Romania de maine", pe care o puteti citi in continuare.
Chiar daca pare, uneori, ca insist pe teme vaste si lipsite de concretetea seducatoare a tumultului politic cotidian, reiau astazi un subiect care, vrand-nevrand, se impune el insusi pe agenda noastra: invocarea unei largi sustineri, nationale daca vreti, pentru acei actori decizionali care au un rol esential in determinarea parcursului acestei tari pe mai departe.
Dincolo de spectacolul politic tabloid pe care il vedem si revedem zilnic, dincolo de bataliile galagioase, dar minore in sensul deciziilor relevante, exista un fir de la care nu trebuie sa ne abatem atentia. Acel parcurs de tara aupra caruia insist eu sa vorbesc de fiecare data, la fel cum o face, mult mai implicat in sfera deciziilor, Primul Ministru Victor Ponta. Desigur, e usor sa demonizam, sa ironizam, sa caricaturizam actele guvernamentale si, cu atat mai mult, pe cele ale Primului Ministru, atunci cand nu avem alternative rationale si nici solutii la indemana. E rolul Opozitiei sa faca Opozitie, vor spune colegii nostrii, dar asta se opreste la linia de demarcatie care incalca un proiect national viabil.
Si am avut zilele trecute un exemplu perfect de cum sa si sa nu urmaresti interesul major al propriei tale tari. Desemnarea comisarului european in persoana Corinei Cretu a fost o mostra a ceea ce inseamna victoria echilibrului impregnat de Victor Ponta actiunii sale externe. Romaniei i-a fost incredintat unul din cele mai puternice portofolii din Comisia Europeana, Politicile Regionale, iar succesul i se datoreaza in mare masura Primului Ministru. Sa ramai "surd" la toate imprecatiile cu care a fost bombardat Bruxelles-ul pe parcursul "telenovelei" desemnarii Corinei Cretu nu sta la indemana oricui. Dar, daca te numesti barbat de stat si intelegi ca obiectivele tale sunt cele ale unei tari, si nu cele care deservesc interese limitate, poti sa treci peste toate obstacolele si sa urmaresti firul de care vorbeam. Ce-au avut de castigat cei care au incercat sabotarea unui proiect european esential pentru Romania?! Nimic, dimpotriva. Ce-am avut noi, noi toti, de castigat pentru ca Victor Ponta a insistat sa fie rational si echilibrat? Enorm, in planul standardelor ridicate la care tara noastra vorbeste astazi in Comisia lui Jean-Claude Juncker.
Si asa mai departe. Victor Ponta reprezinta, ca le place unora sau nu, interesele maselor mari de romani care isi doresc un lider devotat subiectelor de stat, proiectelor de tara. Consolidarea economica si asigurarea unui climat de echilibru in societate sunt astfel de subiecte. Scoaterea tarii din izolarea externa si determinarea unui parcurs european demn sunt astfel de proiecte. Solidaritatea cu cetatenii al caror lider esti, apararea si aplicarea principiilor dreptatii sociale si egalitatii de sanse sunt astfel de teme.
Romania are nevoie de un lider capabil sa reuneasca, intr-un efort comun, pe toti romanii si, mai presus de orice, sa vindece ranile confruntarilor care ne-au facut atata rau in trecut. Dialog, reforme institutionale adevarate si folosirea corecta a parghiilor constitutionale - iata "armele" care proiecteaza asupra lui Victor Ponta imaginea liderului de maine. Ori, la finalul zilei, dincolo de micile noastre razboaie, pe cat de galagioase, pe atat de nesemnificative, realitatea de mai sus e cea care formeaza temelia viitorului european si durabil al Romaniei de maine si de poimaine.