Serban Cionoff: "TRAIANE, NICI NU STII, CAT DE MIC AI AJUNS SA FII!"
Va amintiti, desigur, sloganul pe care l-a tapurit, acum aproape 10 ani, Traian Basescu, cel ambetat (la modul figurat al termenului , bineinteles) de aburii obtinerii magistraturii supreme a statului de drept din scumpa noastra patrie:"Adriane, nici nu stii cat de mic incepi sa fii!". Iar cel caruia i se adresa era contracandidatul sau, Adrian Nastase. La acea vreme, multi oameni de buna-credinta dar si usor naivi, au luat aceste vorbe doar ca pe un avertisment, stiut fiind ca, odata ce a pierdut o asemenea competitie, respectivul om politic va trebui sa renunte si la pozitiile de prim rang pe care le-a detinut in ierarhia partidului pe care l-a reprezentat sau poate l-a si condus. Printr-o asemenea miscare, cel in cauza (si, de regula, echipa sa) lasand loc altei garnituri care s-ar putea dovedi a fi mai bine pregatita pentru bataliile ce vor urma.
Ceea ce s-a si intamplat si cu Adrian Nastase, care a fost schimbat (unii, oameni mai informati decat mine, spun ca intr-o veritabila "noapte a cutitelor lungi") din functia de presedinte al PSD, ulterior el fiind pus in situatia sa renunte si la alte demnitati.
La nu multa vreme dupa aceea, s-a putut, insa, vedea ca adevaratul sens al sintagmei "cat de mic incepi sa fii" nu era nici pe departe cel pe care il banuia mai toata lumea - adica o diminuare a atributiilor politice sau de stat , or o prezenta mai discreta pe scena publica ; dimpotriva, era vorba despre o furibunda, bestiala campanie de compromitere a omului politic Adrian Nastase si, pana la urma, de eliminare totala a sa din viata cetatii.
Asa a inceput marasmul proceselor inscenate , al punerii la zid, al minciunilor ordinare si al insailarilor otravite, care au culminat cu trimiterea dupa gratii a omului politic sub al carui mandat de premier Romania a devenit stat membru al NATO si al UE. Mascarada al carui scenariu si a carei regie l-au avut ca tartor pe Traian Basescu si ca protagonisti pe niste indivizi a caror moralitate se afla undeva la un nivel chiar mai jos decat strafundurile faimoasei Groape a Marianelor.
Dar uite ca, dupa 10 ani, roata vietii se invarteste si , acum, Adrian Nastase este, in sfarsit!, liber - ce-i drept intr-un soi de libertate draconic limitata -, pe cand Traian Basescu este, inca!, liber. Am scris si subliniez: este, INCA, liber!
Spre nu a mai lungi vorba, ma voi referi direct la modul absolut hotomanesc, in care Demisul National s-a intors de la Bruxelles, acolo unde fusese sa se intalneasca si sa mai sporovoiasca asa, ca intre ai nostri, cu PPE-istii si cu lumea buna. Nu tu imagini de la sosire pe aeroport, nu tu declaratii de presa la salonul oficial. Ce mai, batista pe tambal!... Culmea, nici macar o declaratie de la ora nu-stiu-cate-fix-trecute din Deal de la Cotroceni, fie si asa ca sa nu murim noi prosti a propos de ce mai face lumea buna a Uniunii Europene si Traian Basescu topa-topa, la brat cu ei.
In aceste imprejurari, devin din ce in ce mai demne de crezut ipotezele despre o serioasa marginalizare in lumea buna a Europei Unite, semn ca personajul Traian Basescu a devenit de-a dreptul ne-frecventabil prin acele distinse medii. Mai direct spus ca el nu mai are nici macar valoare de intrebuintare, fiind socotit doar un simplu produs de unica folosinta. Ce-i drept, un prim si foarte clar semnal ar fi fost, inca din primavara, nealegerea sa ca secretar general al NATO, asta in ideea ca aceasta posibilitate ar fi existat cu adevarat.
Numai ca, acum, lucrurile stau cu totul altfel. Faptul ca presedintele desemnat al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a aprobat numirea eurodeputatei social democrate Corina Cretu in functia de Comisar este un semnal foarte clar ca in noua balanta a jocurilor de putere de la varfurile Uniunii Europene se practica o maniera mai supla, mai destinsa, mai echilibrata, in locul acerbei dictaturi a primatului politic, recte stricta apartenenta la PPE, prin care a excelat vechea garda a lui Barroso et comp.
In aceste imprejurari, este de la sine inteles ca personaje de tipul/teapa lui Traian Basescu si-au trait traiul si si-au mancat malaiul. Ce fel de trai si, mai ales, ce fel de malai, asta ramane sa stabileasca justitia romana. Iar cand spun:"justitia romana", ii am in vedere pe adevaratii profesionisti si oameni de verticalitate morala care sunt convins ca nu au disparut cu totul din institutiile acestei puteri esentiale a statului de drept.
Cat priveste imprejurarea ca desemnarea cu mari sorti de finalizare fericita a Corinei Cretu pentru un portofoliu in noua Comisie Europeana a fost primita de sleahta basista cu latraturi turbate si cu niste ordinare istorisiri sau cu grobiene denunturi de marsava scoala kominternisto-KGB-ista, treaba asta nici macar nu ma mai mira.
De aceea, astept cu maxim interes momentul in care tot ei, pro-basistii jurati, il vor arunca pe Zeus-ul lor putregait la cosul de gunoi, varsandu-i in cap niste zoaie de aceeasi specie. Adica aplicandu-i- dupa fapta si rasplata! - lui exact tratamentul pe care el l-a aplicat binefacatorilor sau mai marilor sai.
Pana una-alta, eu sunt de parere ca baietii sa nu mai piarda vremea si sa arboreze, de- pe acum , la intrarea in curtea Palatului Cotroceni inflacarata si mobilizatoarea lozinca: "Traiane, nici nu stii, cat de mic ai ajuns sa fii!"
Doamne ajuta!
Serban CIONOFF
Sursa: AM PRESS