Parlamentul Romaniei este primul for legislativ care finalizeaza procedura de ratificare a Acordurilor de Asociere intre UE si Republica Moldova, Georgia si Ucraina

estiri.ro - Stiri

Cauta inRSS
 Stiri / Politica / Politica externa
Parlamentul Romaniei este primul for legislativ care finalizeaza procedura de ratificare a Acordurilor de Asociere intre UE si Republica Moldova, Georgia si Ucraina
Parlamentul Romaniei este primul for legislativ care finalizeaza procedura de ratificare a Acordurilor de Asociere intre UE si Republica Moldova, Georgia si Ucraina
Foto: Senatorul Titus Corlatean, Ministrul de Externe al Romaniei
Senatorul Titus Corlatean, Ministrul de Externe al Romaniei, a sustinut o Declaratie politica, cu ocazia ratificarii de catre Senatul Romaniei a Acordurilor de Asociere intre Uniunea Europeana si Republica Moldova, Georgia si Ucraina, pe care o puteti citi in continuare.
Vreau sa salut votul dat astazi, 3 iulie 2014, de catre Senatul Romaniei, care in calitate de Camera decizionala, a aprobat, cu unanimitate, legile de ratificare ale Acordurilor de Asociere UE cu R. Moldova, Georgia si Ucraina. Acest vot, prin care se finalizeaza procedura de ratificare in Parlamentul Romaniei a celor trei acorduri, dovedeste angajamentul solid, constant si transpartinic al tarii noastre fata de parcursul european al celor trei state partenere, precum si fata de aspiratiile lor legitime de integrare europeana.
Prin acest vot am onorat angajamentul politic asumat de catre Guvernul Romaniei, astfel ca Parlamentul este primul for legislativ din statele membre UE care finalizeaza procedura de ratificare a celor trei Acorduri de Asociere
Ziua de 27 iunie va ramane un moment cu adevarat istoric pentru trei parteneri din Vecinatatea Estica a Uniunii Europene - Republica Moldova, Georgia si Ucraina - care au semnat, la Bruxelles, Acordurile de Asociere cu Uniune Europeana. De asemenea, ziua de 27 iunie 2014 este un moment istoric si pentru UE, care a facut un pas decisiv catre o vecinatate estica mai stabila, mai prospera si mai democratica, bazata pe respectarea valorilor, principiilor si standardelor europene. In calitate de Stat Membru situat la frontiera rasariteana a Uniunii, Romania a promovat activ acest obiectiv si va ramane profund angajata in directia inscrierii partenerilor estici pe o traiectorie europeana ireversibila.
Este evidenta limpede semnificatia profunda, atat simbolica, dar mai ales practica, a acestor Acorduri, care reprezinta instrumente de sprijinire a dezvoltarii de ansamblu si modernizarii statelor partenere. Drumul parcurs de aceste trei state pana la momentul semnarii nu a fost nici simplu, nici usor, ci a fost marcat de evolutii regionale complexe, chiar dramatice, de presiuni externe asupra unor societati care si-au exprimat, in mod liber si suveran, optiunea fundamentala pro-europeana.
Suntem constienti ca acordurile sunt cele mai ambitioase documente semnate vreodata cu statele estice. Ambitiile noastre privind Vecinatatea Estica nu trebuie insa sa se opreasca, insa, aici. Este necesara proiectarea unei viziuni curajoase, fondate pe vocatia europeana a partenerilor nostri - Republica Moldova, Georgia, Ucraina. De aceea, aceste acorduri nu trebuie sa reprezinte obiectivul final al cooperarii dintre UE si statele noastre partenere.
Pe de alta parte, trebuie sa subliniem faptul ca aceste acorduri nu sunt indreptate impotriva nimanui. Prin cadrul si obiectivele lor, Acordurile de Asociere sunt instrumente cu rol constructiv, care pot facilita, in cel mai larg sens, cooperarea politica si prosperitatea in intreaga vecinatate a UE.
Cu siguranta, o data cu semnarea Acordurilor de Asociere, intram intr-o noua logica a relatiei celor trei state cu UE, fondata pe un cadru contractual modern, ce preia componente esentiale ale acquis-ului comunitar si care se bazeaza pe doua elemente esentiale: asocierea politica si integrarea in piata unica europeana.
Semnarea, de catre Republica Moldova, a Acordului de Asociere este rezultatul muncii continue, perseverente, de mai bine de patru ani, a administratiei de la Chisinau si vreau sa felicit, autoritatile Republicii Moldova pentru aceasta reusita, cu atat mai mult cu cat a fost atinsa intr-un context - intern si extern - deosebit de complicat. Pe tot acest parcurs de la lansarea negocierilor in anul 2010, Romania a fost cel mai activ promotor al aspiratiilor Chisinaului. In perioada urmatoare va trebui sa ne concentram eforturile pentru implementarea Acordului de Asociere. Romania va continua, alaturi de alte voci europene, sa fie un sustinator activ si hotarat al asigurarii unei perspective europene clare pentru Republica Moldova, care este deopotriva necesara si bine meritata.
De asemenea, Georgia intra acum intr-o noua etapa a relatiei de parteneriat cu UE, care ofera oportunitati sporite de cooperare. Romania a fost un sustinator activ al realizarii acestui obiectiv si va continua sa sprijine autoritatile de la Tbilisi in vederea implementarii cu succes a tuturor prevederilor Agendei de Asociere cu UE.
In ceea ce priveste Ucraina, evenimentul din 27 iunie are o semnificatie deosebita. Nu doar pentru evolutiile sale politice viitoare, ci si pentru Uniune in ansamblul sau, si mai ales pentru Romania, ca stat vecin si sprijinitor activ al parcursului european al Kievului. Romania va continua sa sustina autoritatile de la Kiev in vederea realizarii procesului amplu de reforma legislativa, institutionala si economica, necesar pentru avansarea parcursului european. Pozitia noastra constanta in dialogul la nivel european, cat si in relatie cu autoritatile de la Kiev, este ca stabilitatea Ucrainei si ancorarea sa ferma in ansamblul valorilor europene reprezinta un castig pentru poporul ucrainean, pentru Romania si intreaga regiune. Totodata, vom continua sa sustinem cu fermitate independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, in granitele sale recunoscute international.
In incheiere, exprim convingerea ca prin votul acordat astazi am respectat dezideratul unui parcurs european exprimat in mod liber de cele trei state, de care ne leaga aspiratii comune, iar in cazul Republicii Moldova, si un intreg patrimoniu cultural, lingvistic si istoric comun. Ratificarea rapida in Parlamentul Romaniei a celor trei Acorduri a dat un semnal clar, de seriozitate si angajament constant catre partenerii nostri de la Chisinau, Tbilisi si Kiev, dar si din Uniunea Europeana.
(Vineri 04.07.2014 17:01, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Emil Hurezeanu: Sa nu transformam scena politica intr-un razboi intern permanent, care nu are efecte deloc pozitive pentru majoritatea cetatenilor tarii (11.05.2019)
Un interviu senzational cu magnatul roman Ion Tiriac (08.01.2019)
Emilia Arcan: Rezolutia PE privind Romania reprezinta o mare nedreptate pentru o tara profund pro-europeana (27.11.2018)
Papa Francisc va veni in vizita oficiala in Romania, in luna Mai 2019 (06.10.2018)
O deraiere a locomotivei Europei este mult mai grava decat sarirea lantului la bicicleta romaneasca! (28.09.2018)
Raport STRATFOR: Unirea Romaniei cu Republica Moldova se va realiza pana in anul 2025 (30.07.2018)
Anuntul lui Benjamin Netanyahu, Prim-ministrul Israelului, pe Facebook: Guvernele Romaniei si Israelului vor avea o reuniune comuna, la Bucuresti (30.04.2018)
Atentatul de la Salisbury, Romania si proverbul dupa care atunci cand elefantii se bat sau fac dragoste, iarba este cea care sufera (31.03.2018)
Coreea de Nord, perfect echipata cu arme nucleare si termonucleare, ar putea distruge lumea daca este atacata (24.04.2017)
Administratia Trump il va inlocui pe actualul ambasador al SUA la Bucuresti: Hans Klemm are zilele numarate (29.03.2017)
 CURS VALUTAR
Vineri 18.06.2021
1 EUR 4.9242 lei +0.00%
1 USD 4.1226 lei +1.49%
1 HUF 0.0139 lei -0.65%
1 RUB 0.0568 lei +0.53%
1 BGN 2.5177 lei +0.00%
1 MDL 0.2294 lei -0.09%
1 Gr. AUR 239.3938 lei -1.44%
Toate valutele
Joi 17.06.2021, BNR
Interviu / Exclusiv
Florian Mihailescu: Am venit cu trei lucrari la Salonul de Arta Religioasa si Restaurare de la Muzeul Satului Dimitrie Gusti!

Florian Mihailescu: Am venit cu trei lucrari la Salonul de Arta Religioasa si Restaurare de la Muzeul Satului Dimitrie Gusti!

Ultimele cautari
deranjamente romtelecom
liste
saturn home appliances srl
cristian scutaru
titularizare rezultate concurs clunapoca
energia
of postal 13 galati
anda catalina birtas
rezultate titularizare 2010 dambovita
accident rutier in aprilie 2006
Top cautari
antena
telefonul telespectatorului la protv
rezultate
rezultate titularizare educatoare bucuresti 2011
pro
lista
accident
isj satu mare posturi propuse pentru restrangere
accidente rutiere 2010 cluj bihor
thea botezatu
Reteaua de siteuri

© 2002 - 2021 estiri.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro
Pagina generata in 0.0813 sec.