Senatoarea GABRIELA CRETU a sustinut o declaratie politica intitulata " Europenele si viitorul", pe care o puteti citi in continuare.
Alegerile europene au trecut, consecintele lor au ramas. Nu este vorba de avantul extremelor, cum clameaza cei care vor sa abata atentia, ci de faptul ca balanta puterii a ramas practic neschimbata, intr-un context in care schimbarea de directie era esentiala pentru a salva partile pozitive ale constructiei.
Participarea la vot a fost sub 50% ; centura de siguranta pentru status quo, oferita de mentinerea intentionata a interesului scazut al cetatenilor, a functionat. Proiectele care submineaza achizitiile sociale si democratice continua. Printre ele, proiectul de suflet al dreptei populare, crearea unei piete unice transatlantice, bazata pe libera circulatie a bunurilor, capitalului, serviciilor si muncii si pe un cadru de reglementari armonizate.
Gurile rele afirma ca Romania, in loc sa se comporte ca membra a UE si a NATO, a avut uneori reactii de colonie supusa. Lipsa oricaror ingrijorari publice privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii - cum se numeste oficial - nu contrazice deloc aceasta apreciere; dimpotriva!
Faptul ca negocierile se poarta foarte discret, ca sa nu spunem in secret, nu ne impiedica sa gandim la interesul propriu. Stim ca acordurile de liber schimb au un patern unic - armonizare legislativa in jos, echivalenta cu reducerea standardelor de mediu, a protectiei pe piata muncii, a sigurantei alimentelor si a consumatorului; se creaza un raport dezechilibrat in care producatorii autohtoni pierd iar corporatiile transnationale castiga. Consecinta imediata este cresterea inegalitatilor, sociale si economice. Se poate intampla acest lucru intr-un moment in care tocmai s-a recunoscut, in sfarsit, ca inegalitatea crescanda din ultimele decenii a fost cauza crizei.
Este posibil ca cetatenii sa nu conteze in ecuatia politica pe termen scurt. Avertizez insa ca statul insusi este in pericol. Prevederea referitoare la externalizarea solutionarii litigiilor dintre investitorii straini si state spre arbitri independenti reprezinta un mare pericol. Nu pentru investitori; pentru state. Suveranitatea asupra teritoriului, legiferarea in interesul public si caracterul democatic al deciziilor pot fi anulate!
In contextul in care in topul primelor 100 de puteri economice ale lumii mai mult de jumatate sunt corporatii, nu state, acceptarea generalizata a principiului va garanta profitul etern, indiferent de circumstante si indeplinirea obligatiilor contractuale. El nu mai este corelat cu asumarea riscului, cum ne-au invatat, mincinos, economistii. Investitorul strain nu mai are niciun risc. Va da in judecata statul pentru orice modificare legislativa ce ar afecta profitul anticipat de el insusi si va castiga. Statele vor plati. Daca vor avea cu ce. Daca nu, se vor indatora, vor ceda resurse, competente, teritorii...
Comisia Europeana insasi este ingrijorata si a lansat o consultare publica. Cred ca e timpul sa formulam si noi o pozitie. Pana nu e prea tarziu...