• Radio France International: Ilie Sarbu: Ar fi o greseala sa ne grabim cu anuntarea candidatului la prezidentiale
PSD nu trebuie sa se grabeasca sa anunte candidatul la alegerile prezidentiale din toamna. Declaratia a fost facuta la RFI de liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu. El crede ca unificarea dreptei nu ar trebui sa provoace Partidul Social Democrat.
Intrebat daca Victor Ponta ar trebui sa anunte cat mai repede daca va candida sau nu la Presedintie, Ilie Sarbu a raspuns: "Cred ca ar fi o greseala sa ne grabim. Nu cred ca acum ar trebui sa ne preocupe lucrul asta. Facem o analiza a rezultatelor, care sunt bune, nu sunt cum ne-am fi dorit 100%, dar daca va uitati pe harta electorala, PSD-ul nu a avut niciodata un asemenea succes. Toate judetele, cu exceptia Calarasi, Harghita, Covasna si Alba, mi se pare, in rest, peste tot si Clujul . In aceste conditii, nu cred eu ca trebuie sa intram de-acum in batalia asta. E timp, va fi un Congres care va face o nominalizare, in functie de cercetari, deci nu cred ca ar trebui sa se grabeasca, e punctul meu de vedere, personal".
Senatorul social-democrat crede ca PSD nu are motive sa se grabeasca: "Nu cred ca ar trebui sa ne provoace aceasta fuziune a disperarii sau alianta a disperarii. Noi nu suntem in situatia aceasta si atunci de ce ne-am grabi? Trebuie sa avem linistea necesara, dansii sa-si vada de guvernare, noi sa ne facem treaba la Legislativ si vine vacanta, oamenii se mai linistesc, judeca altfel, suntem si dupa o campanie destul de grea. Dar sigur, nu hotarasc eu, se va discuta probabil astazi si acest aspect".
• Sarbu: PNL si PDL fac o alianta a disperarii; nu cred ca vor avea un candidat unic, entuziasmul lor e ca la nunta

Viitoarea formatiune de dreapta nu are nici o sansa sa devina un partid serios. Iata ce declara la RFI liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu. El spune ca prin unificarea lor, PNL si PDL arata disperare.
In opinia lui Ilie Sarbu, "asistam la o unificare, alianta, nici nu stim pana la urma cum va fi, a disperarii, pentru ca in vedem pe Crin Antonescu tot mai demoralizat, cautand solutii. Sigur, el vrea sa ramana candidatul dreptei, nu mai tine cont de Statut, de prevederi, de colegi, ca decizii de genul asta nu le poate lua singur, ci Delegatia Nationala poate face aliante sau fuziuni, au spus-o colegii dansului. Mai mult, imi amintesc de o conferinta de presa a domnului Antonescu, cand spunea ca PNL si PD sunt precum doua persoane de acelasi sex, care nu se pot casatori. In ciuda tuturor afirmatiilor facute de-a lungul timpului despre personalitatile sau, ma rog, persoanele politice din PDL, nu numai, din partidul doamnei Udrea, al domnului Razvan Ungureanu, astazi constatam ca totul a devenit posibil, se pot intampla intr-adevar minuni si-n politica. Dar sigur ca pe noi nu ne impresioneaza lucrul asta, pentru ca-i cunoastem pe actori, stim cam cum actioneaza si reactioneaza si sunt foarte multe semne de intrebare pe care trebuie sa si le puna in legatura cu viitorul acestei fuziuni. De fapt, se semneaza disparitia Partidului National Liberal de pe scena politica".
Liderul senatorilor PSD crede ca "nu are nici o sansa sa devina un partid serios si asa cum spun ei ca nu mai pot acum sa doarma de grija romanilor. Romanii nu-i cred si s-a vazut lucrul asta de la alegerile trecute . Votul a spus exact care-i increderea romanilor in cei care reprezinta un partid sau altul"
"Entuziasm ca la nunta"
Ilie Sarbu crede ca PNL si PDL nu vor avea un candidat comun la Presedintie: "Dati-mi voie sa fiu sceptic, nu cred ca va fi un candidat unic. De aici se vor degrada lucrurile. Entuziasmul asta e ca la nunta, ca tot vorbea domnul Crin Antonescu de casatoria care nu se poate realiza. Dupa aceea, cand se pune la masa negocierilor, o sa vada ca lucrurile sunt total altfel. Sunt orgolii mari. Unde-l vedeti dvs. pe domnul Antonescu - chiar daca va avea in sondaje 12%, 7%, cat il arata, pana la urma va mai cadea, ca o sa piarda foarte multe voturi de la liberali - sa renunte el la acest vis? Nu, sacrifica orice pentru asta. Nu-i vad nici pe ceilalti. Mi se pare nedreptatit si domnul Predoiu, care a muncit, a stat in PDL si acum sa i se spuna sa stea deoparte, ca vine Iohannis sau Crin Antonescu. Ii vedeti facand lucrul asta? Mai mult, sa vina doamna Udrea, impusa de Basescu, sa vina Razvan Ungureanu, care, trebuie sa tinem cont de lucrul asta, in sondaje sta mai bine ca ei, ceilalti, dar are un partid de 2%".

• Ilie Sarbu, liderul senatorilor PSD, despre unificarea dreptei

"Dati-mi voie sa fiu sceptic, nu cred ca va fi un candidat unic. De aici se vor degrada lucrurile. Entuziasmul asta e ca la nunta, ca tot vorbea domnul Crin Antonescu de casatoria care nu se poate realiza. Dupa aceea, cand se pune la masa negocierilor, o sa vada ca lucrurile sunt total altfel. Sunt orgolii mari".
"Asistam la o unificare, alianta, nici nu stim pana la urma cum va fi, a disperarii, pentru ca in vedem pe Crin Antonescu tot mai demoralizat, cautand solutii. Sigur, el vrea sa ramana candidatul dreptei, nu mai tine cont de Statut, de prevederi, de colegi, ca decizii de genul asta nu le poate lua singur, ci Delegatia Nationala poate face aliante sau fuziuni, au spus-o colegii dansului. De fapt, se semneaza disparitia Partidului National Liberal de pe scena politica".