Discurs sustinut de Victor Ponta, premierul Romaniei si presedintele PSD, la evenimentul TSD Satu Mare - 14.05.2014
Transcriere
Multumesc mult de tot! Va multumesc si pentru scandare. Daca m-ati intreba ce mi-as dori cel mai mult si cel mai mult, ar fi sa fiu din nou presedinte la TSD! Dar asta nici macar dumneavoastra nu mai puteti sa faceti. Ati vazut ca toti colegii mei care au vorbit inainte spuneau ce frumosi sunteti voi, cei din sala, ca sa nu observati cum suntem noi, cei de pe scena! De aia va laudau pe voi - cu mici exceptii. Am simtit nevoia sa fiu rautacios pentru ca vad ca Daciana pe voi va invita la Bruxelles, pe mine nu m-a invitat niciodata! Ma gandeam sa ma inscriu in TSD Satu Mare ca sa primesc si eu o invitatie. Si ar mai fi si alte avantaje, pentru ca la mine la cabinet toate doamnele care lucreaza au fost selectate de Daciana, deci nu e ca la primar, n-am avantajul primarului! Eu am propus, am zis sa desemnam o persoana independenta care sa selecteze personalul de la biroul prim-ministrului si ma gandisem sa-l propun pe Mihai Sturzu, de exemplu, ca, totusi, ceva experienta si expertiza cred ca are in acest gen de concursuri... dar inca nu mi-a fost aprobat acest proiect!
Eu vreau doua lucruri sa va spun: in primul rand, ca ati facut o alegere buna sa va inscrieti in TSD. Este singura organizatie de tineret, nu doar din Romania, si din multe alte tari, care pana acum a dat un prim-ministru, multi ministri, presedinti de Consilii Judetene, parlamentari, europarlamentari. Daca va place si va doriti sa faceti politica si vreti sa faceti ceva pentru ceilalti, nu doar pentru dumneavoastra, atunci chiar cred ca ati facut o alegere buna si vreau sa va spun, ca fost presedinte al TSD, ca sunteti bineveniti si ca va urez tot succesul din lume. In al doilea rand, cred ca aveam foarte mare nevoie de o organizatie de tineret puternica la Satu Mare. Eu nu sunt de mult timp in PSD, de vreo 12-13 ani - e putin, sa stiti, fata de multi alti colegi -, dar stiu ca de fiecare data ne gandeam la Satu Mare, n-avem nicio sansa acolo, cum sa facem?, si a venit anul 2012, atunci cand cu mari emotii, dar cu foarte mare convingere, in primul si in primul rand am fost convinsi ca o sa castigam primaria Municipiului Satu Mare daca il punem pe Dorel Coica sa candideze si a fost o alegere buna si sunt foarte mandru de asta. Nu va puteti inchipui cat de important este, in general, stiu cat de mult s-au suparat colegii de la UDMR, asa mi-am dat seama cat de important a fost ca am castigat primaria Satu Mare. Sunt foarte bucuros, chiar daca poate acum unii dintre dumneavoastra n-o sa fie de acord, dar sunt foarte bucuros ca am castigat si presedintia Consiliului Judetean, chiar daca cu un coleg liberal - stiti foarte bine ca daca nu eram impreuna ca USL, probabil ca n-am fi castigat niciodata nici Consiliul Judetean, nici primaria, si daca n-am fi fost impreuna in USL in toata tara, probabil ca acum inca erau Boc sau Ungureanu sau Udrea prim-ministru. Deci va rog sa porniti la drum cu gandul ca cel mai important lucru si cel mai drag e sa fiti membri ai TSD, ai PSD, dupa ce n-o sa mai fiti lasati la TSD, cum am patit si eu, si altii, dar cel mai important lucru este sa va ganditi la proiectele mari pentru orasul dumneavoastra, pentru judetul dumneavoastra, pentru tara dumneavoastra. Si acele proiecte sunt proiecte in care intra cat mai multi oameni, chiar si oameni care nu gandesc ca noi sau care nu au aceeasi opinie ca noi. Nu e usor acest lucru. Eu am incercat sa-l realizez si va rog sa il realizati si dumneavoastra, iar aici, la Satu Mare, la organizatia PSD, in primul rand, si dupa aceea TSD, faptul ca ati reusit sa fiti uniti, sa treceti peste ceea ce va desparte, va asigura forta pe care o aveti acum si speranta pe care eu o impartasesc a lui Mircea Govor ca veti fi, dupa ce dam deoparte voturile celor de la UDMR, una din cele mai performante organizatii PSD din Ardeal si din toata tara. Eu cred lucrul asta pentru ca am facut multe campanii si stiu ca in campanie cel mai important lucru e sa ai o echipa, o armata langa tine. Voi aratati ca o echipa, ca o armata, si atunci asta se va vedea si in rezultate.
Am spus-o si la intalnirea cu alesii locali: am un sentiment de vinovatie fata de Satu Mare si vreau sa va cer si dumneavoastra scuze, am mutat de la Targu Jiu la Satu Mare circul - pana pe 25 mai o sa aveti aici un saltimbanc de circ in mov, o sa-l vedeti, cu o cravata mare mov. Vreau sa va dau vestea buna, dupa 25 nu-l mai vedeti pe-aici! Nu mai vine. Asa a fost si la Targu Jiu, a fost pana in ziua alegerilor, dupa aia nu l-a mai vazut nimeni, il mai cautau niste bieti oameni ca sa ii ceara banii pe care a promis ca-i da, insa aici la Satu Mare cred ca lumea e mai putin naiva si nu se asteapta chiar sa le dea "domnu’ Dan" niste bani sau nu mai stiu ce da el, ca el da orice, nu are nicio problema, asfalt, de toate!
Ce e important? Ioan Rus spunea un lucru pe care eu l-am simtit inca de cand m-am hotarat sa intru in Partidul Social Democrat, sa pornesc proiectul TSD, alaturi de multi colegi, acela ca multi gandeau ca PSD, gata, a plecat Iliescu, a pierdut Nastase, s-a terminat, e un partid care n-are niciun viitor, dar eu cred, sper sa nu fiu prea optimist, dar stiu pe ce ma bazez, pe 25 mai PSD va avea cel mai bun scor din toata istoria sa, cel mai mare scor, si asta inseamna ca fiecare generatie in parte poate sa faca ceva pentru PSD. Cel care m-a convins pe mine sa vin in PSD, Adrian Nastase, mi-a spus atunci, in 2001-2002, un lucru: nimeni nu poate fi lider in mai multe generatii, fiecare poate fi in generatia sa si poate dupa aceea sa sprijine pe cei care vin din urma. In ceea ce ma priveste, nimic nu-mi doresc mai mult si n-o sa ma bucure mai mult decat cat mai repede sa fiti pregatiti sa-mi luati locul si sa luati locul celor din generatia mea, sa ramaneti uniti, sa aveti mult succes pe 25 si in noiembrie, ca tot e un subiect la zi, nu stiu daca o sa candidez la presedintie, ca sunt prea tanar. Fata de voi, insa, sunt foarte batran, asa incat poate ma gandesc si spun da!
Am cerut organizatiei PSD de la Satu Mare sa faca un sacrificiu si in aceste alegeri, pentru Colegiul 2, sa sustinem un coleg de la PNL, pe Ovidiu Silaghi, pe care l-am sustinut si in 2012, pentru ca eu cred ca aici nu se pune problema doar daca castiga PSD sau PNL sau Ovidiu Silaghi sau altcineva, aici se pune problema daca putem sa fim uniti pentru niste proiecte extrem de importante. Eu vreau sa va rog sa va bateti pentru Ovidiu Silaghi asa cum v-ati fi batut pentru orice candidat PSD si vreau sa va spun ca a fost un ministru care a lucrat cu mine extrem de colegial si ca m-am bazat pe el - dupa ce a plecat un alt ministru de la PNL a luat banii de la Satu Mare si i-a dus la Baia Mare, o rezolvam noi si pe-asta! -, dar vreau sa dati un semnal pentru toata tara, ca atunci cand e vorba de lucruri importante, putem sa trecem peste ceea ce ne dorim in prima secunda pentru noi si vreau sa ma anuntati pe 25 mai ca ati castigat si Colegiul 2 cu Ovidiu Silaghi.
Multumesc mult si mult succes, Ovidiu!