Exact acum 2 ani, pe 7 mai 2012, Victor Ponta devenea premier al Romaniei. De atunci economia a mers domol pe un trend ascendent, anemic ce-i drept in 2012, cu doar 0,7%, dupa ce in 2011 crescuse cu 2,5%. Apoi a avut o crestere solida, de 3,5%, ajutata de agricultura - in 2013 am avut a doua cea mai buna productie de grau din ultimii 43 de ani.
Cheltuielile statului au ramas in limita deficitului de 3% din PIB, in ciuda reintregirii salariilor bugetarilor si a majorarii pensiilor, iar comertul a trecut de la minus la plus. Din 2012 volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a trecut pe plus, cu un avans considerabil de 3,3%. In plus, salariile au crescut cu 15%, de la 1.414 lei in 2011, la 1.626 lei in prezent. In acelasi timp a crescut rata de ocupare a fortei de munca, in 2013 fiind de 63,9%.
Exporturile au atins un maximum istoric in 2013. Deficitul comercial a scazut anul trecut cu 41,3% fata de 2012, la 25,21 miliarde lei (5,7 miliarde euro), dupa ce exporturile au crescut cu 9,1%, la 219,12 miliarde lei (49,56 mld. euro), iar importurile au avansat cu 0,2%, la 244,33 miliarde lei (55,2 mld. euro).
Guvernul Ponta a avut o serie de masuri de impact care au contribuit la relansarea economica a Romaniei:
- reintregirea salariilor si majorarea pensiilor taiate in 2010 ca masura de austeritate;
- reducere TVA la produse de panificatie;
- introducerea accizei suplimentare pe carburant.
Cea mai importanta componenta a Guvernului Ponta, insa, sunt oamenii competenti, perseverenti si muncitori care cred in viitorul Romaniei.
Dupa doi ani de la investire, senatorul Liviu Marian Pop, presedintele Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala face un scurt bilant al obiectivelor realizate: "Guvernul Ponta a preluat o Romanie aflata pe muchie de cutit, cu oameni dezamagiti si disperati. Masurile intreprinse de noi au adus tara pe un taram al normalitatii, cu o crestere si dezvoltare armonioasa. Prin experienta mea am contribuit la deblocarea posturilor bugetate care pot fi ocupate prin concurs in sistemul public in martie 2013, am invitat ministri in vizita in Maramures pentru identificarea solutiilor pentru problemele si proiectele cele mai importante cum ar fi cele de infrastructura, educatie, sanatate si protectie sociala, am deschis cabinete de consultanta pentru romanii care muncesc in strainatate, dar si pentru cei care doresc sa revina in tara si au nevoie de informatii utile si am implementat un sistem de audiente on-line pentru Maramureseni cand sunt plecat. Am reusit sa atragem 15% din bugetul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale pentru judet, sa contruim 22 de gradinite cu finantare de la Banca Mondiala si sa scoatem Maramuresul din umbra, toate aceastea fiind posibile doar cu suportul unui Guvern competent si vizionar."
Sursa: Comunicat de presa