Senatoarea Doina Silistru a sustinut o DECLARATIE POLITICA intitulata "Mici neatentii sau mari greseli?", pe care o puteti citi in continuare.

Ne pregatim, din nou, de alegeri. Mergem, maine-poimaine, in Parlamentul European cu o garnitura de 32 de alesi romani, care vor trebui, pentru inca un mandat, in primul rand sa nu uite ca ne reprezinta pe noi, romanii. Poate ca cetateanul obisnuit nu acorda prea multa importanta acestor alegeri, si pe undeva este de inteles de ce. In ciuda importantei lor, cu totii ne amintim ca, in ultimii ani, au existat destule situatii in Parlamentul European in care parlamentari, culmea, romani, au carat dupa ei eternele razboaie politice dambovitene. Din acest motiv am folosit, mai devreme, sintagma "alesi romani", pentru ca, am si ati observat, odata ajunsi in Parlamentul European, unii uita ce culoare are steagul tarii lor... Vad stelute, si nu e vorba de stelutele galbene de pe steagul Uniunii Europene, ci mai clasicele stelute verzi - semn al unor comotii zdravene in zona superioara a corpului.
Stimati colegi, listele cu numele candidatilor sunt finalizate, la fel si ordinea acestora. Bine sfatuita de parinte, doamna Elena Basescu nu (mai) candideaza. E un semn bun, as spune, dar nu la fel de buna si de sanatoasa este morala extrasa de unii din aceasta renuntare. Pe de alta parte, ce tara am fi daca numele si interesele Romaniei ar sta doar pe umerii fragili ai doamnei in cauza? Din fericire, EBA este caz inchis, asa ca revin la mai devreme pomenitele stelute verzi. Ma refer, ati ghicit, la distinsul domn Laszlo Tőkes, al carui discurs incepe sa semene suspect cu al presedintelui tarii, caruia - va amintiti, cred - nu i-a placut, dar a mai vrut o data. Si domnul Tokes mai vrea o data, probabil tot pentru a-si denigra tara care l-a trimis in Parlamentul European.
Teme ca autonomia nu isi mai au locul in discursul european, care, democratic si tolerant cum este, uneori pare ca permite prea multe. La inceput, domnul Tokes poza in "mica neatentie"; ulterior, s-a dovedit ca a fost o "mare greseala", a noastra, a tuturor. In judetul Vaslui, domnia sa a luat peste 1.000 de voturi, in conditiile in care recensamantul arata ca aici traieste cel mult o mana de etnici maghiari. Explicatiile pentru acest fapt cel putin anormal se cunosc, nu le mai reiau. Dar cred ca electoratul vasluian, al carui interes pentru aceste alegeri merge brat la brat cu nivelul de trai, va sti sa sanctioneze, pe viitor, astfel de anomalii. Domnul Tokes, doamna Monica Macovei, de la PDL, ca sa mai ofer un exemplu de "mare greseala", au luptat pe fata impotriva romanilor, a intereselor acestei tari. Poate va mai amintiti, doamna Macovei este cea care a cerut suspendarea fondurilor europene pentru propria tara! Este un caz unic in istoria Parlamentului European si tare ma tem ca, data fiind memoria de scurta durata a oamenilor, am putea-o repeta.
Stimati colegi, macar daca interesele acestei tari ar cere consens absolut. Nu este nevoie si, pana la urma, Parlamentul European - aceasta tribuna a diversitatii - ramane o suma de individualitati. Dar, cata vreme aduna si multe "mari greseli", din intreg spatiul comunitar, este si o fotografie exacta a erorilor pe care le facem. Aceasta este, dintr-un anumit punct de vedere, corectia pe care trebuie sa o operam noi. Cel mai devreme, ea se va face pe 25 mai, prin vot.