Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata "Tensiunile si instabilitatea alunga investitiile si intarzie dezvoltarea.Cine si de ce are acest interes antiromanesc?", pe care o puteti citi in continuare.

Doresc sa atrag atentia asupra catorva aspecte care tin de factorii care influenteaza potentialul de dezvoltare al judetului Mures. Dincolo de faptul ca am onoarea sa reprezint acest judet in Senatul Romaniei si simt ca am o responsabilitate in acest sens, este locul in care m-am nascut, aici imi cresc copiii si nepotii si sunt preocupat de cum arata prezentul si de cum va arata viitorul acestei zone.
E firesc sa-mi doresc ca judetul Mures sa se dezvolte din toate punctele de vedere si sa fie un lider in regiune, in ciuda unei concurente evidente. Intotdeauna mi-am imaginat judetul Mures ca find imaginea la scara mica a Romaniei: in ansamblu, un judet echilibrat, atat ca relief, dar si ca economie si nivel de trai. Cu alte cuvinte, un judet asezat, la fel ca si ardelenii care traiesc aici. Din aceste perspective ar exista toate premisele ca zona sa se afle intr-un proces de dezvoltare fireasca, insa lucrurile nu stau chiar asa.
Unul dintre pilonii fundamentali pe care se bazeaza dezvoltarea il reprezinta investitiile. Foarte recent, in Senat, am atras atentia asupra nevoilor de finantare publica pentru toate localitatile care proiecte au, dar asteapta banii. Pe langa acestea, insa, motorul unei dezvoltari reale se bazeaza pe investitiile private. Avem nevoie de astfel de investitii, de investori privati mai mici sau mai mari, autohtoni sau straini si avem nevoie de acestia in special in zona de productie si a serviciilor cu activitati care creaza plus valoare, nu doar in zona de comert. Avem multe supermarketuri unde doar cheltuim bani, dar nu ar fi mai important sa avem locuri de munca pentru miile de absolventi cu specializari diverse ale celor patru universitati din judet? Vreau sa ii felicit pe investitorii privati care au ales Muresul si sunt un exemplu pentru ceilalti.
Insa, o prezenta semnificativa a investitorilor este influentata fundamental de climatul general economic, social si administrativ. E bine cunoscut faptul ca tensiunile si instabilitatea alunga investitiile. Din aceasta perspectiva ma intreb cine si de ce are interesul sa creeze impresia ca traim intr-o zona de conflict interetnic, sa genereze o atmosfera tensionata, asa cum se intampla an de an in luna martie la Targu Mures si nu numai, generate de manifestatiile conationalilor de etnie maghiara. Pretentiile teritoriale si de autonomie incalca flagrant Constitutia Romaniei, sunt inacceptabile si nicicand nu vor deveni realitate! Cui servesc astfel de manifestari antinationale si antiromanesti? Romaniei si cetatenilor ei indiferent de etnie, nu! Si nici Uniunii Europene! Cat timp lozincile de acest tip, discursurile autonomiste inflacarate vor tine de foame concetatenilor nostri maghiari? Doresc oare liderii lor sa impiedice dezvoltarea zonei?
Toti cei care vin cu astfel de provocari trebuie trasi la raspundere. Nu putem tolera asa ceva, iar autoritatile, fie ele centrale sau locale, si mai ales decidentii politici trebuie sa gestioneze astfel de actiuni cu mai multa promptitudine, ferminate si aplecare spre interesul national.
Doar urmarindu-ne interesul national ne vom putea pune in valoare tot ce avem pentru ca in fiecare zi sa ne fie mai bine.

P.S. Recentele decizii ale Ministerului Administratiei si Internelor vis-a-vis de cetateni maghiari care desfasoara in tara noastra activitati cu caracter extremist constituie un bun inceput in sensul celor exprimate mai sus, care trebuie aprofundat, inclusiv de Parlamentul Romaniei prin clarificari legislative.