Senatorul Sorin Constantin Lazar a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata "Prioritati legislative", pe care o puteti citi in continuare.

Dupa aceasta vacanta parlamentara, iata-ne din nou in fata a numeroase legi si aspecte ce trebuiesc rezolvate. Desigur, prioritizarea este necesara in cazul de fata, pentru a ne asigura ca rezolvam intai si intai aspectele mai urgente.
Printre prioritatile legislative din perioada imediat urmatoare doresc sa enumar, in primul rand, pe cea privind revizuirea Constitutiei. In acest sens, Comisia pentru revizuirea Constitutiei, condusa de catre dl Crin Antonescu, are trei luni la dispozitie daca doreste sa organizeze referendumul pentru revizuirea Constitutiei in acelasi timp cu alegerile europarlamentare din luna mai. Mai mult decat atat, in urmatoarele cateva zile, este obligatoriu ca proiectul de revizuire a Constitutiei sa fie pus in acord cu observatiile Consiliului legislativ si cu acelea ale Comisiei de la Venetia.
Tot pe lista prioritatilor, regasim si Codul Rutier. Marti, pe 3 februarie, senatorii vor redeschide noul Cod Rutier, amanat de prea multa vreme din diferite motive. De altfel, documentul a ajuns in Parlament inca din toamna lui 2013. Cu toate acestea, conditiile meteo extreme din ultimele zile, precum si schimbarile de la conducerea Ministerului de Interne, au devenit cauze pentru amanarea discutarii acestui proiect. As mai adauga si faptul ca exista anumite rezerve ale USL privind adoptarea, in forma actuala, a noului Cod Rutier. De aceea este necesara discutarea acestuia cat mai rapida, pentru a ne decide asupra formei pe care o vom adopta.
Pe de alta parte, exista si alte noi coduri care se afla pe lista prioritatilor parlamentare. Miercuri, 4 februarie, asteptam ca Guvernul sa adopte prin ordonanta de urgenta modificarile necesare Codului Penal si Codului de Procedura. Imediat dupa aceasta, Executivul le va trimite in Parlament si va trebui sa le acordam atentia necesara.
Tot una dintre prioritatile actuale este si aceea privind Comisia Nana, amanata recent tot din cauze meteorologice. Problema este urgenta, mai ales in conditiile in care nu s-au primit inca explicatiile necesare din partea consilierului prezidential Adrian Radulescu. Sa nu uitam ca marea majoritate a populatiei este interesata de subiect si de rezolvarea rapida si corecta a situatiei date.
De asemenea, este necesar sa ne indreptam atentia si asupra accidentului aviatic din Muntii Apuseni. Poate chiar va fi necesara o comisie pentru a face lumina in privinta vinovatilor, fapt care este si de datoria noastra.
Nu in ultimul rand, mai exista si legea privind cumpararea terenurilor de pe teritoriul tarii noastre de catre cetateni straini, precum si ordonantele de urgenta date in aceasta vacanta parlamentara si trebuie sa ne concentram si asupra discutarii si votarii lor, pentru a eficientiza activitatea la nivelul institutiilor statului.