DeCeNews : Simpatizantii USL asteapta o victorie a lui Ponta in confruntarea cu Basescu. Sondaje DCNews comentate de sociologi

Cititorii DCNews au raspuns la cateva sondaje online, pe teme pornind de la Ziua Nationala la martea neagra, din Parlament. Va prezentam o sinteza a modului in care vad ei actualitatea politica romaneasca si comentariile socioloagei Ana Bulai.
Romanii si sarbatoarea nationala. Pesimismul ajuta guvernarea
Mai putin de o treime dintre romani au sarbatorit Ziua Nationala. Steagul a fost arborat de 36% la suta dintre repondenti.In schimb, jumatate dintre acestia au urmarit defilarea la televizor. Un procent similar considera ca sunt justificate cheltuielile pentru parada. Nu doresc o manifestatie populara 61% dintre repondenti. Sentimentul de sarbatoare nationala inseamna pentru romani omagierea trecutului si aspiratii pentru viitor, doar 10% fiind mandri de prezent. Ei cred ca statele prietene ne apreciaza mai ales pentru avantajele comerciale pe care le facem. Totusi, 15 % spun ca vecinii apreciaza "modul in care ne-a creat Dumnezeu". Optimistii care cred ca 2014 va fi mai bun sunt la paritate cu pesimistii.
"Arborarea steagului national nu e inca un model in Romania, spune socioloaga Ana Bulai. Ziua Nationala e promovata in media ca o ocazie pentru parada. Nu are incarcatura din Vest, nu vezi demnitari sarbatorind in familie, nu exista sentimentul comunitatii, cu serbari in spatiul public, cu oamenii petrecand impreuna. De altfel, nici nu se comercializeaza obiecte promotionale, asa cum se intampla de Craciun sau de Revelion, nu sunt petreceri, cu exceptia unor pomeni oferite de primarii. Mai prinde inca propaganda etnocentrica, ideea ca suntem buni si frumosi de la natura si de aceea ne iubesc altii. Realismul celor 40% care cred ca vecinii ne apreciaza pentru favorurile pe care le facem arata ca publicul s-a maturizat. Evident, un site de stiri are un public mai bine informat ca populatia generala. Paritatea optimism/pesimism ajuta guvernarea. Lipsa sperantei scade costurile de propaganda electorala, in 2014. Mai periculoasa ar fi fost o speranta crescuta, care duce la frustrare si la schimbari de atitudine. Daca un sondaj national ar avea acelasi rezultat ar fi foarte comod pentru guvern. Din ceea ce am masurat noi, la nivelul populatiei generale asteptarile sunt mult mai mari, in special la nivel economic. Oamenii vor rezultate in 2014, iar rezervele guvernamentale sunt reduse ".
Buget 2014 si acciza la combustibil. Ponta e obligat sa puncteze in relatia cu Basescu
Doar 42% dintre repondenti cred ca guvernul a negociat bine cu FMI. "Ca de obicei a fost servil" si "A improvizat" sunt raspunsuri care insumeaza 43%. Peste 46% considera ca guvernul trebuie sa dea mai multi bani bugetarilor, doar 23% fiind de parere ca nu producem destul sau ar fi mai eficienta dirijarea banilor catre investitii. Cresterea accizei cu 7 eurocenti e respinsa ferm de 36% si acceptata de 29% dintre repondenti. Totusi, doar 10% apreciaza gestul presedintelui de a respinge Bugetul, restul considerand ca are interese ascunse sau ca e o lupta politica. In acest context, 56% cred ca e justificata comisia Nana. Premierul era creditat cu 45% sanse de a castiga disputa cu presedintele, doar 8% crezand ca acesta va invinge.
"FMI este vazut de multi ca Inalta Poarta, ceea ce ofera o scuza guvernelor, care dau vina pe constrangerile externe, explica Ana Bulai. Procentul celor care sustin cresterea accizei mi se pare mare: fie sunt ecologisti, fie au venituri suficiente sa nu-i afecteze. Poate unii inteleg necesitatea suprataxarii si sunt dispusi sa-si asume costuri personale pentru investitii in viitor. Orientarea anti-Basescu este fireasca, intrucat cititorii cu simpatii portocalii s-au orientat spre alte site-uri. Cei care nu-l simpatizeaza pe presedinte sunt imuni la informatii pozitive despre acesta: chiar daca resping cresterea accizei, nu ii multumesc ca s-a opus, il banuie de interese ascunse, dau vina pe lupta politica. Acelasi public anti-basist se astepta la o reactie mai ferma a premierului, doreau ca acesta sa lupte cu presedintele. Personal, apreciez ca publicul anti-Basescu nu e inca dezamagit de Ponta, ci asteapta o noua batalie. Oamenii in varsta ar fi putut aprecia pasul inapoi, dar publicul tanar, care se regaseste in Ponta, dorea o confruntare, o actiune transanta. Nemultumirile se acumuleaza si se vor manifesta brusc, cand Ponta va inregistra o pierdere masiva de incredere, daca nu castiga o batalie in 2014. Este obligat sa puncteze in relatia cu Basescu".