"Evenimentul zilei" i-a intrebat pe sociologii Remus Stefureac, Barbu Mateescu si Mircea Kivu daca USL se rupe in 2014. La unison, raspunsul celor trei a fost ca PSD si PNL se vor desparti, drept pentru care "Evenimentul zilei" a dorit sa afle cand se va produce acest eveniment. In plus, "Evenimentul zilei" i-a intrebat, pe de o parte, ce motive ar avea liderii USL sa ramana impreuna si, pe de alta parte, care sunt cauzele care-i imping la divort. Cei trei sociologi au opinii diferite in legatura cu momentul in care se va produce acest eveniment.

Sociologul Barbu Mateescu "Doua momente propice"

USL se va rupe, pentru ca nu a reusit sa schimbe Constitutia, iar rolul sefului statului a ramas neschimbat, cu consecinte "majore" in numirea viitorului premier, dupa alegerile parlamentare din 2016, a aratat Barbu Mateescu (foto). El a refuzat sa estimeze cand se va produce acest lucru. "Este ca la meciul de box, adversarii se invart si se pozitioneaza. Trebuie ca ruptura sa fie o trambulina pentru cel care se rupe", a aratat sociologul.
El a amintit de faptul ca, in 2007, PD a crescut in sondaje dupa ce a fost scos de PNL de la guvernare. Barbu Mateescu a mai afirmat ca miza pentru PNL este sa fie "marele partid pe dreapta", asa cum era in perioada interbelica, in perioada Bratienilor. "Sa nu credeti ca liberalii nu-si amintesc de istoria acestui partid", a sustinut sociologul. In acest scop, liberalii vor "sa prinda Cotroceniul si sa ia viteza", a explicat Barbu Mateescu. Aceasta dorinta exista insa si in PSD. "Tentatia pentru ambele forte este sa incerce sa construiasca guvernarea de dupa 2016", a spus sociologul.

Sursa : Evenimentul Zilei