Senatorul Damian Draghici a sustinut o declaratie politica intitulata: "10 decembrie -Ziua Internationala a Drepturilor Omului", pe care o puteti citi in continuare.

Azi, 10 decembrie, sarbatorim 65 de ani de la adoptarea si proclamarea de catre Adunarea Generala a ONU, la 10 decembrie 1948, a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, prima exprimare globala a drepturilor omului si una dintre primele realizari majore ale Organizatiei Natiunilor Unite.
Instituirea oficiala a Zilei Drepturilor Omului a avut loc in urma cu 63 de ani, mai precis la 4 decembrie 1950, cu prilejul plenarei 317 a Adunarii Generale. In acea zi, Adunarea Generala a declarat Rezolutia 423 (V), prin care invita toate statele membre, precum si orice alte organizatii interesate sa sarbatoreasca ziua asa cum cred ca e potrivit.
Aceasta zi reprezinta un bun prilej de a pleda ca fiecare om sa-si poata exercita fara nici un fel de deosebire - de rasa, culoare, sex, limba, religie, opinie politica sau orice alta opinie, de origine nationala sau sociala, avere sau nastere -, toate drepturile: dreptul la libertatea de opinie si exprimare, dreptul la intruniri si asociatii pacifiste, dreptul de a lua parte la actiuni publice s.a.m.d.
In acest an, accentul este pus pe dreptul tuturor indivizilor - femei, barbati, minoritati etnice, persoane de culoare, copii, saraci sau marginalizati -, astfel incat drepturile lor sa fie respectate de factorii de decizie politica.
Coincidenta face ca in acest an sarbatorirea Zilei Internationale a Drepturilor Omului sa fie precedata de o veste trista: moartea unui important militant pentru drepturile omului, Nelson Mandela, personalitate exceptionala, primul si cel mai apreciat presedinte de culoare al Africii de Sud, militant antiapartheid, luptator pentru reconcilierea intre rase si drepturile omului.
In calitate de senator al Romaniei si de consilier de stat pe problemele romilor, doresc sa subliniez prezenta primului-ministru Victor Ponta, printre cei 53 de sefi de stat si de guvern, la funeraliile nationale ale fostului presedinte Nelson Mandela, care au loc azi, 10 decembrie 2013, in Africa de Sud, pe stadionul FNB din Johannesburg.
Ma alatur premierului Victor Ponta, care a declarat ca pentru noi, pentru toti cetatenii Romaniei, ca de altfel pentru toti oamenii de pe toate continentele, Nelson Mandela a intruchipat vointa, determinarea si curajul de a lupta si de a reusi pentru demnitate umana, dreptate, egalitate si libertate: "Nelson Mandela ramane in sufletul si memoria omenirii ca cel care a schimbat istoria tarii sale si a influentat generatii, un exemplu de sacrificiu si daruire pentru noi toti".
Am sa redau, in final, ceea ce a declarat liderul politic Nelson Mandela, personalitate ce simbolizeaza curajul omului care infrange orice obstacol, in fata judecatorilor care l-au aruncat timp de 28 de ani in inchisoare pentru ca a militat pentru drepturile omului:
"Eu am luptat impotriva dominatiei albilor si am luptat impotriva dominatiei negrilor. Idealul meu cel mai scump a fost cel al unei societati libere si democratice in care toti sa traiasca in armonie cu sanse egale. Sper sa traiesc suficient de mult pentru a-l atinge. Insa, daca este necesar, este un ideal pentru care sunt pregatit sa mor".