Senatoarea Doina Silistru a sustinut, in plenul Senatului din 29 Octombrie 2013, o declaratie politica cu titlul "Nationalismul, in kilometri", pe care o puteti citi in continuare.

Un lant uman lung de 54 de kilometri, asta a fost performanta reusita, duminica, de etnicii maghiari, o forma de protest impotriva proiectului de regionalizare propus de Guvernul Romaniei. Un lant demn de Guinness World Records; de fapt, nici nu m-as mira daca performanta conationalilor nostri ar fi inscrisa, la un moment dat, in celebra Cartea Recordurilor. De sperat ca asa va fi si, intr-o Uniune Europeana construita pe principiul diversitatii in unitate, nici nu ar avea cum sa fie altfel.
Sa nu fiu inteleasa gresit: macar la capitolul ,,inedit" s-a punctat, si inca spectaculos. Cat priveste justificarile ideologice, dati-mi voie sa fiu sceptica: un discurs care preamareste enclavizarea Romaniei nu are, in aceeasi Uniune Europeana pomenita mai devreme, nicio sansa de succes.
Lucru stiut, ,,Marsul secuilor’’are loc intr-un stat national unitar, care acorda o mare importanta minoritatilor. Chiar si de a protesta in aceasta maniera, promovand mesaje pe care statul roman le considera din start inadecvate si inacceptabile, cata vreme maghiarii solicita autoguvernarea Tinutului Secuiesc si revendica aplicarea normelor practicate in Uniunea Europeana, in asa fel incat secuii sa isi poata exercita dreptul la autodeterminare prin autonomia Tinutului Secuiesc.
Stimati colegi, lantul simbolizeaza continuitate si forta, unitate de gandire si determinare in actiune. Dar, ganditi-va la cei doar 54 de kilometri de simbolistica politica agresiva si raspundeti la urmatoarea intrebare: daca romanii s-ar uni intr-un lant uman pentru a protesta impotriva acestor revendicari inacceptabile, cati kilometri ar avea lantul?!?