Senatorul Damian Draghici a sustinut o declaratie politica in plenul Senatului din 22 Octombrie 2013, cu titlul "Amanarea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen este inacceptabila!", pe care o puteti citi in continuare.

In calitatea mea de senator al Romaniei si de consilier de stat pe problemele romilor, la nivelul Guvernului, doresc sa fac unele precizari referitoare la declaratiile politicienilor francezi din ultimele saptamani in legatura cu o posibila amanare a aderarii tarii noastre la Spatiul Schengen.
In primul rand, inteleg si sunt intru totul de acord cu aprecierile ambasadorului Frantei in Romania, Excelenta Sa dl Philippe Gustin, ca aceste declaratii trebuie citite in cheia alegerilor municipale din Franta. Relatiile politice si economice dintre cele doua tari, asa cum sunt reglementate si de parteneriatul strategic existent, nu ar trebui sa fie influentate doar de cele doua teme actuale de dezbatere: Schengen si romi.
In opinia mea, amanarea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen este inacceptabila si impotriva principiilor care stau la baza constructiei comunitare. Este un act de discriminare la adresa Romaniei, in conditiile in care tara noastra este pregatita din punct de vedere tehnic, iar aderarea la spatiul Schengen se face prin aplicarea acquis-ului comunitar specific.
Realitatea este ca granitele noastre sunt mai securizate decat ale multor tari din Schengen. Romania este membru activ al structurilor transfrontaliere de securitate, a marit efectivele de lucratori vamali, a securizat aeroporturile si porturile, totul pentru un trafic cat mai fluent de pasageri si pentru a depista transfugii din afara UE. Romania aplica deja, cu succes, o parte insemnata din regulile care guverneaza functionarea Spatiului Schengen si este angajata total in efoturile regionale de combatere a migratiei ilegale si a criminalitatii transfrontaliere.
Conexiunea pe care unii politicieni francezi o fac intre migratia populatiei rome si, in general a muncitorilor romani, respectiv aderarea Romaniei la Schengen este ilegitima. Nu exista nicio conditionalitate practica si juridica care sa justifice o asemenea conexiune.
Spatiul Schengen nu are legatura nici cu muncitorii romani, nici cu romii. Aquis-ul comunitar pe care se bazeaza nu stabileste interdictii de circulatie cetatenilor din statele membre ale UE functie de nationalitate, iar dreptul de munca are cu totul si cu totul alte izvoare decat legislatia vizand Schengen.
Aici, in Romania, noi facem tot posibilul sa crestem nivelul incluziunii romilor, dar ne asteptam ca si partenerii nostri din Uniunea Europeana sa ia in serios problema integrarii acestora, inclusiv luptand impotriva atitudinii negative fata de romii-cetateni ai UE, care isi exercita dreptul la libera circulatie.
In acest context, reamintesc faptul nu lipsit de semnificatie ca Franta a primit de opt ori mai multe fonduri decat Romania pentru incluziunea sociala a romilor in exercitiul bugetar 2007-2013. Cu toate acestea, in Franta, expulzarea romilor catre tarile de origine continua sa fie o practica raspandita, desi s-a demonstrat ca nu poate fi o solutie viabila pe termen mediu si lung.
Problema migratiei romilor este una a intregii Europe, nu doar a tarilor de origine. De aceea, consider ca pentru a o rezolva este nevoie in primul rand de o colaborare deschisa si constructiva intre statele si institutiile europene.
Pentru Romania, integrarea romilor a fost si ramane un obiectiv prioritar de guvernare. Este insa o dovada de ipocrizie sa pretinzi ca Romania sa faca peste noapte ceea ce n-au reusit tari care au un nivel economic si de dezvoltare mult peste al nostru.
Nu serveste nimanui sa-i demonizeze nici pe romi, nici tarile din care provin. Este datoria noastra sa-i ajutam pe acesti oameni si sa eliminam macar in parte cauzele frustrarilor si tensiunilor sociale de care sufera cetatenii de etnie roma.
Partenerii nostri europeni care se opun intrarii Romaniei in Schengen alimenteaza de fapt euroscepticismul. Acei care refuza dreptul obiectiv al Romaniei de a accede in Schengen tradeaza asteptarile legitime ale celor care au crezut si mai cred inca intr-o Europa unita, bazata pe principiul egalitatii de tratament intre statele membre.
Dincolo de dezbaterile politice interne din Franta si alte tari, noi contam pe abordarea constructiva, principiala in favoarea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen si suntem increzatori in declaratiile de sustinere facute la Bucuresti de Premierul Ayrault, ancorate in parteneriatul Strategic dintre Franta si Romania.
Romania se bazeaza pe sprijinul Frantei pentru indeplinirea obiectivului aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.