DeCeNews: Oprescu nu e de acord cu Regionalizarea: "Va distruge Capitala tarii"

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a criticat, miercuri, proiectul de regionalizare, despre care spune ca "va distruge si va ingloba" Bucurestiul.
"Nu poti sa distrugi si sa inglobezi Capitala tarii, pentru ca Bucurestiul ramane, foarte clar, un centru foarte important de producere a 25% din PIB-ul Romaniei, iar el primeste inapoi doar doua procente", a declarat Sorin Oprescu, raspunzand unei intrebari despre proiectul regionalizarii.
El a afirmat ca nu poti face "sa dispara o capitala" printr-o hotarare politica, precizand ca si-ar dori ca "cei care trebuie sa auda, sa auda".
"O spun clar si raspicat ca nu se poate sa faci sa dispara prin hotarare politica o capitala. In paranteza fie spus, se poate orice, dar nu se poate o disolutie, pentru ca asta inseamna distructie, nu constructie", a adaugat primarul Capitalei, citat de Mediafax.
Capitala nu va fi lasata sa rasufle
Edilul a subliniat ca nu se poate, din cauza ideii de fonduri europene, "sa nu lasi Capitala sa rasufle":
"Daca jucam cu Bucurestiul in categoria Viena, Sofia, Istanbul, Chisinau, Kiev, atunci asa jucam. Nu poti, din cauza ideii de fonduri europene, sa nu lasi capitala sa rasufle".
Sorin Oprescu arata ca, indiferent de vointa factorilor politici, Bucurestiul s-a dezvoltat, dispune de locuri de munca prin dezvoltarea serviciilor, iar apropierea de Dunare face ca acest oras sa fie "intr-o pozitie avantajoasa".
"Este nevoie de dezvoltare industriala de varf, si aici vorbim de parcurile industriale care trebuie sa se dezvolte. Chiar daca cinci ani Bucurestiul nu a fost trecut la categoria poli de dezvoltare (...) sa fie foarte clar, am vrut noi, n-am vrut, Bucurestiul s-a dezvoltat catre noi. Am vrut noi, n-am vrut, in Bucuresti s-au creat locuri de munca prin dezvoltarea serviciilor. Vrem noi, nu vrem, intinderea catre Dunare si folosirea culoarului pan-european situeaza Bucurestiul intr-o pozitie avantajoasa prin deschiderea la Dunare", a mai spus primarul Capitalei.
El a adaugat ca atunci cand vine vorba de administratie, trebuie lasate la o parte ambitiile politice, indiferent de ce parte a politicii este vorba.