Cotidianul : Basescu, atac dur la USL: Este Constitutia unei gasti. Si uite ce a patit Adrian Nastase

In timp ce Ponta lupta si lupta sa coabiteze, in numele "stabilitatii" tarii

Traian Basescu si-a aparat din nou sambata cauza electorala - referendumul pentru Parlament unicameral - atacandu-i inca o data pe liderii USL, fara a-i nominaliza insa.
Presedintele a fost intrebat sambata de jurnalisti ce va face cu referendumul pe care a anuntat ca vrea sa-l organizeze, daca-l va amana si el pentru anul viitor.
In replica, Basescu le-a fluturat liderilor USL puscaria.
"Eu nu il aman (referendumul - nr.), eu ii urmaresc, da? Ii urmaresc cu referendumul. Functie de decizia lor, semnez si eu decretul. Asta am spus de la bun inceput, ca astept doua lucruri: sa vad cum iese Legea referendumului, si sunt convins ca mult mai usor trece referendumul meu cu 50% decat Constitutia lor, pentru ca asta nu e Constitutia Romaniei, e Constitutia unei gasti, a unei gasti, a unui grup. Ca sa fi fost o Constitutie pentru romani, trebuia dezbatuta public, trebuia sa ia observatii de la cetateni. E o gasca de politicieni care s-au hotarat sa-si faca o Constitutie pentru ei, considerand ca-s vesnici, si uita ce a patit Adrian Nastase, care si el si-a facut o Constitutie pentru el. Cel mai bine este sa faci o Constitutie pentru popor. Si de asta eu stau cu referendumul functie de reactiile lor", a declarat Basescu, la iesirea de la intalnirea cu membrii Fundatiei Miscarea Populara.
Basescu a fost intrebat sambata si cum vede decizia CCR conform careia modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constitutionala in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii.
"Cum sa o vad? Cum o vede toata lumea. Asa cum e, asa trebuie pusa in aplicare", a spus Basescu.
De asemenea, acesta a fost intrebat cum vede posibilitatea cuplarii alegerilor prezidentiale cu referendumul, asa cum a facut el in 2009. "Hai sa fim seriosi. Raspunsul este destul de complicat datorita subtilitatii a ceea ce se intampla intr-un caz sau altul- cuplare si necuplare. Lucrurile nu mai sunt cum au fost la inceputul de dezbaterii pentru revizuirea Constitutiei pentru ca implicatiile sunt enorme. Sa ai un presedinte defrisat de atributiuni dar care sa intre in serviciu pe actuala Constitutie. Nu poti sa ii modifici atributiile in timpul mandatului si pentru cand lasi presedintele paiata? Pentru dupa mandatul tau sau pentru cand? Nici nu aprob, nici nu dezaprob ideea. Este o idee dar multe se vor schimba si nimic nu este cristalizat in mintea liderilor USL. Este evident acest lucru. Vom vedea", a cugetat Basescu.
Declaratiile lui Traian Basescu de sambata au fost facute in contextul in care liderii USL iau in calcul sa amane referendumul pentru Constitutie, din cauza deciziei Curtii Constitutionale in cazul pragului la referendum.
Liderul PNL Crin Antonescu a spus zilele trecute ca o decizie privind organizarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei va fi luata in USL, mentionand ca sunt luate in calcul toate variantele, inclusiv amanarea pentru anul viitor, posibil odata cu alegerile prezidentiale.
La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ca judecatorii CCR doar "au amanat cu un an" modificarea Constitutiei si implicit regionalizarea Romaniei, precizand ca o decizie privind amanarea modificarii Constitutiei va fi luata in USL, dar adaugand ca un an trece repede in politica.