Senatorul Leonardo Badea a sustinut o declaratie politica intitulata "Modernizarea statului - un alt episod ratat",pe care o puteti citi in continuare.

Dezbinarea nu va inceta niciodata in orasele oamenilor! (Euripide)

Epuizati, purtand pe umeri experientele incarcate ale anilor trecuti, ale verilor trecute, am crezut, in ultimele saptamani, ca lucrurile au intrat pe fagasul lor firesc si in Romania. Concretetea catorva actiuni guvernamentale cu impact in peisajul extern, economic, social au oferit multora dintre noi orizontul unei "lumi normale". O lume in care sabotajul institutional pervers in detrimentul tuturor si folosul nimanui (sau aproape nimanui) poate fi inlocuit cu starea de binecuvantata normalitate in care fiecare isi respecta responsabilitatile in temeiul carora ocupa un post, o functie.
Din nefericire, presedintele ales al statului, dl Traian Basescu, are o intelegere complet diferita asupra notiunii de "normalitate". Construit pe filosofia conflictului perpetuu, supravietuind doar ca fidel entuziast al acesteia, domnul presedinte nu se poate regasi decat in interiorul ringului. Adversarul nu conteaza, cata vreme "motivul" luptei e imbracat eficient in hainele manipularii.
In aceste conditii, domnul presedinte a iesit "la bataie" cu un referendum pe tema reducerii numarului de parlamentari si transformarea in Parlament unicameral. Datele va sunt cunoscute, ele fiind doar repetarea perfecta a demersului din toamna anului 2009.
In mod firesc, prima intrebare care apasa e: Ce rost isi mai gaseste un referendum care a avut deja loc?!?
Trecem, insa, peste evidente (am stabilit ca nu discutam intr-un cadru al logicii) si incercam sa oferim cateva precizari, macar din obligatia de a nu lasa netaxate afirmatii cel putin deplasate.
Cred sincer ca intentia presedintelui nu are legatura cu "modernizarea statului", ci, mai degraba, regasim inauntru semintele demagogiei si populismului in stare pura. Daca ar fi dorit cu onestitate un numar mai mic de parlamentari, Traian Basescu si PDL nu ar fi contestat legea initiata de Victor Ponta si Crin Antonescu anul trecut, care aducea o reducere semnificativa. Dar asta e deja istorie consumata.
A doua precizare are in vedere o alta evidenta. Aparuta, la randul ei, in urma unui proces electoral. Referendumul din 2009 a trecut in nefiinta in momentul in care suveranitatea poporului a fost exprimata in decembrie 2012. Atunci, cu asumarea hotarata a faptului ca ne dorim mentinerea unui sistem bicameral, 70% dintre participantii la vot au acordat credit Uniunii Social Liberale si angajamentelor sale. E validarea incontestabila pe care o poate cineva pretinde.
In fine, nu pot trece cu vederea manipularea trista care insoteste demersul. Sa intrebi un popor apasat de greutati zilei daca vrea mai putini parlamentari mi se pare sub demnitatea unui sef de stat responsabil. In definitiv, de ce 300 de parlamentari si nu 200? Sau 100? 50? 10? 5? 2? Dar nu mai bine facem un referendum in care sa cerem acordul pentru desfiintarea totala a Legislativului? Si, poate, in paralel, o consultare asupra acordului ca salariile si pensiile sa se dubleze. Sau tripleze.
Dincolo de hazul de necaz pe care il provoaca, releva o dezamagire personala pe care nu o ascund. Un nivel coborat al actiunilor publice obliga la constientizarea momentului in care ne aflam. Daca, in urma cu cateva zile, discutam cu un prieten despre o eventuala abordare a marilor proiecte "de tara" care au schimbat, in timp, Romania, ma vad astazi nevoit sa dau raspunsuri unor actiuni, pe cat de neavenite, pe atat de periculoase, care acopera agenda publica. Și va intreb, nu era mai util sa vorbim, de pilda, despre deblocarea POSDRU, POR, POS Mediu, POS Transporturi? Nu era mai util sa vorbim despre increderea institutiilor financiare internationale in Executiv, estimand o crestere economica in jurul a 2 procente pentru urmatorii 2 ani? Sau despre dublarea ratei de accesare a fondurilor europene? Sau, cu temele facute, despre premisele si consecintele unui proiect major ca regionalizarea administrativa?
Sunt toate intrebari retorice.