Social-democratii si socialistii din lumea intreaga, reuniti la Leipzig, in estul Germaniei, cu prilejul marcarii a 150 de ani de la crearea SPD, au inaugurat, miercuri, o noua alianta, perceputa de unii ca o rivala a Internationalei Socialiste, transmite AFP.
Reprezentanti a 80 de partide socialiste si social-democrate din lumea intreaga, intre care democrati americani si membri ai Congresului national indian, au semnat actul de nastere a acestei ‘retele‘ denumite ‘Alianta Progresista‘, un fel de platforma de idei mai larga decat Internationala socialista.
‘Pentru noi, Alianta Progresista nu este rivala Internationalei Socialiste (...) este un alt forum care poate sa ajute la legarea unui dialog cu fortele progresiste (...) care impartasesc valorile noastre, dar care nu sunt in Internationala Socialista (IS)‘, a declarat pentru AFP, in marja conferintei, Harlem Desir, primul secretar al Partidului socialist francez (PS).
‘Ea trebuie sa fie complementara IS‘, a spus el, adaugand ca aceasta din urma - evitata mai ales de social-democratii germani (SPD), care si-au redus considerabil contributia financiara in ultimii ani - ar trebui sa se reformeze.
In mai multe randuri, presedintele SPD, Sigmar Gabriel, a criticat IS, careia i-a reprosat ca nu a contribuit in mod substantial la dezbaterea referitoare la excesele pietelor financiare sau alte provocari ale mondializarii si ca primeste membri putin democrati in randurile sale, precum presedintele statului Nicaragua, Daniel Ortega.
Intr-o scrisoare din 19 mai si care poate fi gasita pe site-ul de internet al Internationalei Socialiste, presedintele acesteia, Georgios Papandreou, fost premier grec, si secretarul general al acestei organizatii, chilianul Luis Ayala, au luat atitudine fata de aceste reprosuri facute recent de Gabriel, scrie AFP.
‘In timp ce criza bubuie in Europa iar noi suferim inca din cauza scaderii economice din lume, este regretabil ca liderii membrilor nostri germani vor sa divizeze miscarea mondiala a fortelor progresiste, in loc sa le unifice si sa le intareasca‘, au scris ei.
Papandreou nu a fost prezent la Congresul Aliantei progresiste de la Leipzig, dar presedintele partidului socialist grec Evangelos Venizelos a participat totusi la o dezbatere dedicata justitiei sociale.
Internationala Socialista, care succede celei de-a doua internationale socialiste fondate in 1889 la Paris, a fost creata in 1951, dupa Cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Ea a fost prezidata de germanul Willy Brandt din 1976 pana in 1992