Senatorul roman Nicolae Moga a prezentat o informare referitoare la Conferinta presedintilor Parlamentelor Uniunii Europene, desfasurata la Nicosia, in perioada 21-23 aprilie 2013. Puteti citi in continuare prima parte a textului informarii.

Conferinta presedintilor Parlamentelor Uniunii Europene (UE) a avut loc la Nicosia intre 21 si 23 aprilie 2013, ca urmare a invitatiei Presedintelui Camerei Reprezentantilor a Republicii Cipru. Presedintii celor 42 de Camere ale celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (sau reprezentantii lor), impreuna cu Presedintele Parlamentului European au participat la aceasta conferinta. La conferinta au participat, de asemenea, Presedintele Croatiei (tara aderenta) si trei tari candidate - Islanda, Muntenegru si Republica Macedonia. Conferinta a fost prezidata de Dl. Yiannakis L. Omirou, Presedintele Camerei Reprezentantilor a Republicii Cipru.
Senatul Romaniei a fost reprezentat de domnul vicepresedinte al Senatului, dl.senator Nicolae Moga.
In cadrul conferintei s-au discutat urmatoarele subiecte:
1. "Rolul parlamentelor nationale ale UE si al Parlamentului European in consolidarea democratiei si a drepturilor omului in tarile terte, cu accent pe regiunea mediteraneana"; subiectul a fost introdus de Dl. Yiannakis L. Omirou impreuna cu Dr. Angelo Farrugia, Presedinte al Camerei Reprezentantilor a Maltei.
2. "Apropierea cetatenilor de Uniunea Europeana"; subiectul a fost introdus de Dl. Andre Flahaut, Presedinte al Camerei Reprezentantilor a Belgiei impreuna cu Dna. Antigoni Papadopoulou, membru al Parlamentului European, membru al Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne si raportor pentru Anul european al cetatenilor 2013.
3. "Articolul 13 din Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii
Economice si Monetare" a fost discutat in timpul sesiunii extraordinare din cadrul conferintei.
Referitor la subiectul "Rolul parlamentelor nationale ale UE si al Parlamentului European in consolidarea democratiei si a drepturilor omului in tarile terte, cu accent pe regiunea mediteraneana":
1. Presedintii remarca faptul ca prezenta Uniunii Europene pe scena lumii a devenit din ce in ce mai importanta. Acestia saluta faptul ca Uniunea Europeana este o importanta putere internationala, cu relatii bilaterale consolidate cu tari din intreaga lume, dar si cu relatii multilaterale cu organizatii internationale, in cadrul carora joaca un rol activ. Acestia subliniaza in continuare ca, asa cum este stipulat in Tratatul de la Lisabona, actiunile sale internationale ar trebui sa fie ghidate de principiile democratiei, statului de drept, universalitatii si indivizibilitatii drepturilor omului si ale libertatilor fundamentale, respectului pentru demnitatea umana, de principiile egalitatii si solidaritatii si de respectul pentru principiile Cartei Natiunilor Unite si dreptului international.
2. Presedintii subliniaza interesul puternic al Uniunii Europene si al statelor sale membre fata de regiunea mediteraneana si saluta importantele evolutii in directia tranzitiei realizate in ultimii 2 ani. Cu toate acestea, Presedintii isi exprima ingrijorarea fata de varsarile continue de sange din Siria si tulburarile din Egipt.
3. Presedintii accentueaza importanta consolidarii democratiei si a drepturilor omului in regiunea mediteraneana, vazuta ca un instrument pentru o pace, stabilitate si securitate durabile, dar si pentru dezvoltarea si prosperitatea cetatenilor regiunii.
4. Presedintii incurajeaza parlamentele nationale si Parlamentul European sa-si exercite activitatile in acest domeniu, inclusiv asistenta tehnica, schimburi si programe identice, sustinerea aparatorilor drepturilor omului si a democratiei si adoptarea unor rezolutii adecvate si ratificarea tratatelor si conventiilor. Acestia subliniaza ca orice asistenta oferita trebuie sa fie efectuata in spiritul respectului reciproc, cu elaborarea comuna a proiectelor, pentru ca astfel sa se asigure o adevarata cooperare efectiva.
Referitor la subiectul "apropierea cetatenilor de Uniunea Europeana":
In cadrul lucrarilor Conferintei presedintilor de Parlamente din statele membre ale Uniunii Europene, domnul vicepresedinte Nicolae Moga a avut o interventie la sesiune, avand ca tema de dezbatere "Apropierea cetatenilor de Uniunea Europeana ".
"Desi ramanem profund europeni in aspiratiile noastre si credem in continuare in viitorul Uniunii Europene, trebuie sa subliniem ca perioada actuala, complicata si complexa, trebuie sa ocazioneze a analiza profunda si sa genereze masuri echilibrate, drepte, dedicate atat restabilirii intregului cadru democratic european, cat si evaluarii si propunerii de masuri inteligente, drepte si eficiente, pentru relansarea constructiei europene.
Dorim cu convingere "mai multa Europa", dar dorim sa fie o Europa care sa isi asculte cetatenii si sa actioneze in mod continuu, pragmatic si coerent in slujba tuturor cetatenilor europeni, din toate Statele Membre, fara discriminare daca sunt mari, mijlocii si mici, daca sunt din Nord si din Sud" a subliniat domnul senator in cadrul interventiei sale.
1. Presedintii sunt de acord ca aceasta criza economica si financiara in desfasurare in Uniunea Europeana subliniaza nevoia pentru responsabilitate, legitimitate democratica puternica in luarea deciziilor in UE si consolidarea in continuare a participarii cetatenilor in afacerile publice ale Uniunii. Deoarece parlamentele nationale si Parlamentul European reprezinta vointa popoarelor, Presedintii reitereaza rolul crucial al parlamentelor in reducerea deficitului democratic in Uniune.
2. In ceea ce priveste cele mai sus mentionate, Presedintii sunt de acord ca parlamentele ar trebui sa actioneze ca cele care faciliteaza dezbaterile pe probleme ale UE, atat la nivel national, cat si la nivel interparlamentar. In acest scop, si fara a aduce atingere initierii oricarei dezbateri pe teme ale UE la nivel national, cooperarea interparlamentara ar trebui sa includa, printre altele, schimbul de informatii in vederea furnizarii impulsului viitor pentru cresterea gradului de constientizare in randul cetatenilor a drepturilor lor si a subiectelor UE.

Vicepresedinte al Senatului
Senator Nicolae Moga

(Va urma)