Romania Libera : De ce creste Traian Basescu in sondaje?

Trei sondaje diferite realizate de trei case de sondare diferite - IRES (Vasile Dancu), CSCI (Bogdan Teodorescu) si CCSB (Intact, Antena 3) in aceeasi perioada de timp (prima jumatate a lunii aprilie) scot in evidenta o crestere spectaculoasa a increderii in presedintele Traian Basescu, o crestere constanta a PSD si a prim-ministrului Victor Ponta si o scadere dramatica a imaginii lui Crin Antonescu. Cum se explica aceasta evolutie surprinzatoare aflata in contrast cu polarizarea din vara trecuta, de la referendum?
Daca IRES dadea o cota de popularitate a lui Traian Basescu de 21%, sondajul CSCI, publicat cu cateva zile din urma o ridica la 25%, in vreme ce institutul de casa al lui Dan Voiculescu consemneaza un procent de 30% dintre romani care sunt "destul de sau foarte" multumiti de activitatea presedintelui. Cum niciuna din cele trei case de sondare nu este legata politic de presedinte, ba chiar doua ii sunt chiar ostile, inseamna ca daca rezultatele sunt convergente atunci trebuie sa fie adevarate. Cum se explica insa acest reviriment neasteptat al presedintelui, avand in vedere ca dupa referendumul din vara anului trecut si dupa victoria masiva a USL la alegerile din iarna, Traian Basescu parea sa se afle intr-un declin ireversibil?
Potrivit sociologului Mircea Kivu, aceasta evolutie s-ar putea explica prin faptul ca presedintele incepe sa joace un rol politic din ce in ce mai mic. "Amintiti-va - ne-a declarat Kivu - de Mugur Isarescu, a carui cota de incredere a fost si a ramas mare cata vreme este guvernator al Bancii Nationale, dar s-a redus atunci cand s-a asociat unei forte politice. La fel, Theodor Stolojan avea cota foarte mare cand era la Banca Mondiala, dupa care a inceput sa scada cand s-a implicat in politica. Se pare ca, asocierea cu o forta politica este penalizata de electorat", a conchis Kivu. Din acest punct de vedere, despartirea lui Basescu de PDL dupa Conventia acestui partid de la sfarsitul lunii martie, pare sa-i fi servit bine presedintelui. Daca luam in considerare datele privind perceptia favorabila a Miscarii Populare in sondajul IRES (singurul care a realizat un sondaj in acest sens), se pare ca Basescu a mizat inca o data pe o carte castigatoare.
Coabitarea, preferata de romani
A doua actiune importanta a presedintiei din perioada in care au fost realizate masuratorile, a fost compromisul cu Victor Ponta in privinta numirilor la DNA si Ministerul Public. Potrivit sondajului CCSB, peste un sfert (26%) nu stiu sau nu se pronunta asupra acestor numiri, ceea ce este ingrijorator, dar dintre cei care stiu despre ce este vorba, numai 27% s-au declarat impotriva numirii Laurei Codruta Kovesi la DNA fata de 44%, care s-au declarat in favoarea acestei numiri. Compromisul a fost salutat de 61% dintre romani, care au apreciat ca Ponta a incercat sa deblocheze situatia din Justitie. In ceea ce priveste beneficiile compromisului, perceptia este fara echivoc: 33% considera ca Ponta a fost principalul castigator, 30% ca Basescu a fost castigatorul, iar 7% ca Antonescu a castigat, in vreme ce un procent solid de 27% apreciaza ca Antonescu a pierdut. Pe ansamblu, 42% cred ca Basescu a avut de castigat.
Coroborand perceptia favorabila asupra compromisului Basescu-Ponta pe Justitie cu faptul ca 59% cred ca prim-ministrul si presedintele ar trebui sa colaboreze mai mult in pofida faptului ca 50% cred ca relatia dintre cei doi este una "tensionata", atunci concluzia care se contureaza este ca romanii apreciaza coabitarea (si colaborarea) presedinte-premier, din care Basescu si Ponta castiga iar Crin Antonescu pierde. Cu cat coabitarea merge mai bine, asadar, cu atat cei doi par sa aiba de castigat, iar ultimul de pierdut.
Privita din unghiul coabitarii, cresterea lui Traian Basescu in aprecierile populatiei poate fi pusa pe seama electoratului PSD. "Intelegerea cu Ponta ii face pe pesedisti sa il priveasca cu mai multa ingaduinta pe Basescu", crede Mircea Kivu. De aceeasi parere este si sociologul Barbu Mateescu, potrivit caruia coabitarea si faptul ca "mass-media au creat impresia ca Ponta si Basescu pot sa colaboreze in masura in care presedintele a parut ca cedeaza in fata lui Ponta" i-a determinat pe votantii PSD sa aiba mai multa incredere in Traian Basescu. Cei care par sa iasa cel mai prost din acest aranjament si din schimbarile de bazin electoral sunt PDL si Crin Antonescu.
De pierdut pare sa piarda si curentul anticoruptie in masura in care coabitarea, compromisul si "acomodarea" pragmatice par sa bata orice altceva, dar aceasta nu este deocamdata decat o conjectura. Niciun sondaj nu a masurat pana in prezent gradul de incredere si popularitatea lui Daniel Morar, pentru a le compara cu cifrele lui Ponta sau Basescu, bunaoara, in scopul de a vedea exact cum percepe populatia lupta impotriva coruptiei, unde plaseaza responsabilitatile si cat de mare este gradul de confuzie nationala