COTIDIANUL : Totul pentru EBA: referendum in paralel cu europarlamentarele
Basescu vrea sa faca o noua mutare electorala

"Va asigur ca s-ar putea sa mai aiba referendumuri pana imi termin mandatul. Cu ocazia europarlamentarelor, spre exemplu, pentru a lamuri, eventual, ceea ce nu respecta parlamentarii in revizuirea Constitutiei". Aceasta declaratie a facut-o Traian Basescu in cadrul interviului acordat celor de la Digi24. La prima vedere, se poate spune ca Traian Basescu tine mortis ca in Romania totul sa arate cum vrea el. Spunem "la prima vedere" pentru ca acesta este un scop secundar de aceasta data. Motivul principal pentru care Traian Basescu vrea sa organizeze un referendum in paralel cu alegerilse europarlamentare este altul. Se stie, la europarlamentare va candida si "mezina", adica Elena Basescu sisa si Eba. Nu se stie daca va fi pe lista PDL sau pe lista Miscarii Populare. Un lucru este cert: Traian Basescu vrea sa utilizeze referendumul din 2014 pentru a majora sansele de reusita ale Ebei. Adica cum a procedat in 2009, cand si-a maximizat sansele in batalia prezidentiala prin referendumul organizat atunci.
Se mai poate remarca in declaratie, dispretul manifestat fata de parlamentari - "s-ar putea sa mai aiba", desi pe parcursul interviului, in doua sau trei randuri sustinea ca are "parteneriat cu parlamentul, parteneriat cu majoritatea de 70% din parlament".
Boicot la referendumul pentru Constitutia revizuita
Tot joi seara, Basescu a repetat ceea ce a spus in premiera recent la B1TV, si anume ca va indemna pe romani sa boicoteze referendumul pentru revizuirea Constitutiei, daca noua lege fundamentala nu va consfintii parlamentul unicameral. "Sa nu mearga la referendumul pentru revizuirea Constitutiei, pentru ca sunt inselati" a spus Basescu. Si din nou a venit cu intoxicarea numita "referendumul (cel consultativ - n.a.) este obligatoriu". "Este consultativ ca forma, dar e un act de suveranitate Iar Curtea Constitutionala deja s-a pronuntat in doua situatii, cand s-a pus problema modificarii Legii electorale, care a fost respinsa cu observatia: vedeti ca ati avut un referendum, trebuie sa veniti cu 300 de parlamentari. Nu stiu cum vor trece peste Curtea Constitutionala". Dupa cum se vede, Traian Basescu nu spune, "Constitutia prevede ca...", ci spune ca judecatorii CCR s-au pronuntat. Nu avea cum sa spuna alrfel, pentru ca in Constitutie nu se prevede obligativitatea rezultatului referendumului cvonsultativ. Si Traian Basescu mai uita sa spuna ca proiectul sau de revizuire a Constitutiei a fost facut praf de CCR si ca in motivare se arata negru pe alb ca in Romania trebuie sa fie bicameralism.
Interesul lui Traian Basescu pentru ca noua Constitutie sa cada la referendum este insa altul: el se opune acum regionalizarii. (de fapt, in interviu el sustine ca procesul regionalizarii nu trebuie grabit). De ce se opune este simplu de explicat: o Constitutie revizuita in toamna lui 2013 si o regionalizare finalizata in 2014, ar dezavantaja forta politica pe care o sprijina Traian Basescu (ca va fi PDL sau Miscarea Populara nu are vreo importanta), pentru ca nu ar prinde pozitii de conducere la nivel de regiuni. Ramane acum de vazut daca va mai putea Traian Basescu sa-i insele pe romani. Are o singura sansa: daca reuseste sa dezmembreze USL.