Constiinta unui Liberal de Stanga: Un rau necesar

(Constantin Gheorghe, autorul articolului, este consilier la cabinetul fostului presedinte al Romaniei, Ion Iliescu)

Nu, n-am sa-l acuz pe Ponta de tradare. Pentru un motiv extrem de simplu: el trebuie sa guverneze nu in abstract, ci in niste conditii concrete. Care inseamna si basescu la Cotroceni, si Macovei mancand rahat la Bruxelles, si angajamente aiurea luate de portocalii in numele Romaniei, si multe, multe altele. In aceste conditii, pe care le cunosc bine si Antonescu, si Voiculescu, si membrii sectei anti-basiste "Martorii Antenei 3", singurul lucru care se poate face este sa construiesti diverse compromisuri, pentru a putea schimba ceva.
Desi nu pare, nominalizarea unor posibili sefi la Parchete a spart gasca lui Morar de la DNA, care a ajuns, cu binecuvantarea lui basescu, nu doar un soi de politie politica, ci si un pericol pentru democratie. Și a spart-o cu omul, Kovesi, si cu mana lui basescu, aia care va semna decretele de numire! Mie nu mi se pare asta chiar o infrangere pentru Ponta, dimpotriva! A iesit din dispozitiv principala scula basesciana de lupta impotriva USL. Ponta trebuie felicitat, nu injurat! Și, cu manuta lui Kovesi, care, acum, dupa ce si-a luat portia de injuraturi de la Morar, are si ea niste polite de platit, vor fi scosi de urechi si alti basisti grav. Ce e rau in asta?
Deja incep sa se vada rezultatele acestui compromis. Un fost lider al PDL este acuzat de SRI de distrugerea economiei. Pana acum dosarul lui a zacut sub curul lui Morar. Cum vi se pare? Astept sa vad ce zice Morar, care are conferinta de presa la ora 11. Daca alege confruntarea cu Ponta si basescu, in numele "independentei justitiei", nu-l vad bine! Dar deloc bine! Refuzul lui de a da curs reclamatiilor guvernului Ponta nu pledeaza in favoarea lui, dimpotriva. Sincer, mi-l doresc in catuse pe Morar! Ceea ce se poate intampla, mai repede decat ne-am astepta.
Coabitarea este un rau necesar. Politica nu se face in spatiul virtual, in conditii ideale. basescu este un dat. Noi n-am fost in stare sa ducem la capat ceea ce au inceput altii, adica destituirea lui basescu. Stiam de existenta pragului, oricat de nedrept si de varat pe gat de UE ar fi fost el. De ce n-am votat mai multi, sa trecem pragul? De ce au stat atat de multi acasa? De ce nu acceptam ca unora nu le pasa, iar altii chiar cred in basescu?
Romania trebuie guvernata. Daca pentru asta Ponta e obligat sa-i faca unele concesii lui basescu, asta e, trebuie sa le faca. Pentru ca si cu basescu, si fara basescu datoriile externe sunt alea care sunt, si trebuie platite, cu sau fara basescu economia europeana, de care depindem mult prea mult, este in picaj, sanatatea este tot subfinantata, la fel si educatia, saracia este tot acolo, si crunta. Nu se pot rezolva doar prin disparitia lui basescu. N-am invatat nimic din disparitia lui ceausescu?
Ponta trebuie sa se intoarca la agenda publica, si, folosind Constitutia si legile tarii, sa readuca puterea lui basescu, extinsa ilegal si anti-constitutional de slugile lui de la CCR, in limitele constitutionale. E un drum mai lung, dar mai sigur. Iar anti-basistii extremisti sunt rugati sa-si consume frustrarile strict in cadru privat, si sa nu le mai transforme in instrumente de presiune asupra guvernarii. Nu poti face din frustrari politici publice.
Nu cred ca USL a fost votat doar din ura fata de PDL si de basescu. Ar fi ingrozitor! Nu, eu cred ca USL a fost votat pentru a face niste lucruri, care sa vina in intampinarea nevoilor si asteptarilor oamenilor. Va fi judecata dupa felul in care implineste aceste asteptari si satisface aceste nevoi, si nu dupa cat de artistic i-o trage lui basescu. basescu e deja istorie, si daca da si el din labute, asta e, trebuie sa demonstreze ca mai exista. USL trebuie sa guverneze cu gandul la viitor, nu la trecut. Iar Ponta are mai multe in comun cu viitorul decat basescu. Si asta e o realitate de care trebuie sa tinem cont...