Constiinta unui Liberal de Stanga: Adevaratul urmas al PCR
Asa cum scriam cu ani buni in urma, prin 2007, traian basescu este adevaratul urmas al lui nicolae ceausescu. Cele petrecute in ultima vreme cu si in PDL ma fac sa afirm ca si acest partid, condus fara scrupule de traian basescu, si folosit fara rusine pentru atingerea obiectivelor sale personale, este unicul urmas al PCR.
Ca si PCR, si PDL este un partid oportunist, fara ideologie, un partid care a urmarit un singur scop: luarea si exercitarea puterii. PCR nu a fost un partid de stanga, nici marxista, nici ne-marxista. PDL nu a fost, la randul lui, nici partid de stanga, nici partid de dreapta. PCR a inceput ca un partid stalinist, deci totalitar, a continuat ca un partid tiermondist, in anii "liberalismului" ceausist, si a sfarsit ca un partid totalitar, odata cu ceausescu. La fel si PDL: a pornit ca o dizidenta fesenista, a continuat ca un soi de partid social-democrat, cu un program ultra-liberal, care a eclipsat la acest capitol partidele de "dreapta" din guvernarea CDR, PNȚ-CD si PNL, si a trecut, in 30 de secunde, de la stanga la dreapta, la comanda lui basescu.
PDL a fost un partid minor, ca si PCR. O conjunctura bizara, si vesnicul oportunism romanesc, au facut din PDL, pentru putina vreme, un partid obez. Ce cautau 4 milioane de oameni in PCR? Unde au disparut toti in noaptea dintre 22 si 23 decembrie 1989? Cati dintre ei erau cu adevarat de stanga? Nu ma obosesc sa repet intrebarile si pentru PDL...
Sigur, putem continua cu analogiile, inclusiv in privinta rolului nefast jucat de existenta unor Elene in viata lideruilor PCR si PDL. Dar ce folos...Realitatea este ca avem in fata noastra un partid totalitar, cu un lider, chiar daca informal, totalitar, lipsit de ideologie, de proiect, care nu stie decat un lucru: cum sa foloseasca puterea in folosul celor de la varful lui. Cum nu mai poate fi la putere, el se destrama ca un fum.
Ca si PCR, nici PDL nu-si mai are locul in viitorul politicii romanesti. Or fi fiind odioase, in anumite aspecte ale actiunilor lor, atat PSD, PNL si PC, om avea destule de reprosat lui Ponta, Antonescu, Constantin si Voiculescu, dar macar sunt partide, si se comporta ca atare. PDL e doar un epigon al PCR, si inca unul prost. Din partea mea, cu cat dispare mai repede, cu atat mai bine pentru toti. Cat despre basescu, el se indreapta cu pasi mari catre spitalul de nebuni, unde va sfarsi tarand un pantof cu sfoara, si scriind scrisori parlamentului de pe Marte...