DeCeNews: Boicotul marcilor germane, reactie la boikot-ul Schengen. Ce spun romanii, ce cred politicienii

Ca raspuns la boicotul german in problema Schengen, romanii ar putea boicota produsele importate masiv din Germania, a propus Mircea Diaconu. Sistemul a functionat in disputele dintre tarile occidentale. L-au aplicat americanii impotriva produselor frantuzesti, atunci cand Franta a refuzat sa se implice in razboiul din Irak, l-a aplicat Australia impotriva Frantei atunci cand Franta a facut teste nucleare in zona Pacificului de Sud.
Ideea a fost lansata de Mircea Diaconu, care a declarat pentru ziare.com ca "Daca ne-au primit nepregatiti in Uniunea Europeana, sa aiba curajul sa ne spuna, dar putem spune si noi ‘va luati Carrefour (lant de magazine francez-n.red) si toate astea".
Pe retelele de socializare circula un apel la boicotarea magazinelor Kaufland, Liedl, Metro, Real sau al altor branduri germane. Evident, acest demers presupune costuri pentru consumator: trebuie sa mearga mai departe de casa pentru cumparaturi, sau sa nu achizitioneze, de pilda, o masina germana, ci una japoneza sau americana.
Contactat de DeCe News, Catalin Ivan, purtatorul de cuvant al PSD si lider al delegatiei social-democrate din PE, spune ca un asemenea boicot nu ar fi o solutie, invocand parteneriatul strategic romano-german.
"Nu cred ca este o solutie. Nu in Europa secolului acesta, nu in conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, nu in conditiile in care Germania e un partener strategic pentru Romania. In niciun caz nu o vad ca pe o solutie. Doar Traian Basescu poate sa gandeasca asa. Daca olandezii nu sunt cu noi, sa nu le mai cumparam florile. Blocajul care este pe Schengen este unul politic. Tine de situatia politica din Germania, tine de campania electorala de acolo. Tine de relatia Romaniei pe care a avut-o de-a lungul timpului cu partenerii externi. O relatie proasta si prost gestionata de PDL si Traian Basescu. Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie sa le reparam, lucruri pe care nu le-am facut in trecut si trebuie sa le facem acum. Ce facem? Ne retragem produsele de pe piata lor? Daca nu cumparam noi produsele lor, sa nu mai cumpere nici ei Dacia. Una din pietele din Europa unde Dacia se vinde bine este chiar piata Germaniei. Problemele le rezolvam cu calm si responsabilitate, in niciun caz cu actiuni impulsive si decizii luate la nervi" a spus Catalin Ivan pentru DeCe News.
"Un boicot nu ar avea succes pentru ca societatea romaneasca nu se poate mobiliza. In America, cetatenii sunt invatati in fiecare zi ca S.U.A este cea mai mare, frumoasa etc. La noi, nu se cultiva patriotismul, nu cred ca e dispus consumatorul sa faca un efort pentru interesul general. mai e vorba si de un raport de putere. Sa ne gandim cu UE a impus, prin directiva, spargerea companiilor feroviare in trei ( care la noi s-a facut in 2009). Ghiciti care sunt cele doua tari exceptate, care au refuzat si au oblinut o prelungire pana in 2019... Franta si Germania", a declarat pentru DeCe News, Gheorghe Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

Cu ochii spre Ucraina

"Am vorbit cu mai multi colegi din mediul de afaceri, care sunt suparati din cauza situatiei cu Schengenul si cred ca un boicot ar putea sa prinda. Am discutat cu niste colegi, la Iasi, care se orienteaza spre Ucraina. De exemplu, era un investitor care avea nevoie de un transformator si spunea ca nu o sa mai cumpere de la o companie germana, ci de la una din Ucraina", a declarat pentru DeCe News Adrian Izvoranu, secretar general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).