Cotidianul.ro : Basescu face presiuni asupra liderilor USL ca "sa puna mai repede" procurorii-sefi
Singura lui grija, pe langa candidatura lui Udrea la sefia PDL
Liderul PNL Crin Antonescu a dezvaluit sambata seara la Antena 3 ca Traian Basescu i-a trimis o scrisoare lui Victor Ponta si lui, in calitate de sef al Senatului, in care le cere "sa puna mai repede" procurorii-sefi, altfel, a transmis Basescu, se fac vinovati de neintrarea Romaniei in spatiul Schengen.
"Astazi (sambata - n.r.), presedintele tarii, domnul Basescu, ii scrie din nou lui Victor Ponta, primului-ministru, imi scrie mie, ca presedinte al Senatului, punandu-ne in vedere ca daca nu punem mai repede procurorii, cei doi procurori, procurorul general si seful DNA, o sa fim vinovati de neintrarea in Schengen, ignorand complet faptul ca nu numai eu ca presedinte al Senatului, dar chiar si primul-ministru nu avem niciun fel de atributie in aceasta privinta. Mecanismul este foarte bine cunoscut: ministrul Justitiei propune, CSM avizeaza" a spus Antonescu.
Antonescu a facut aceasta dezvaluire in prezenta liderului ALDE Graham Watson, prezent in studio, la aceeasi emisiune.
Liderul PNL a mai declarat ca gestul lui Basescu vine in contextul in care recent premierul Victor Ponta s-a intalnit la Paris cu presedintele francez, iar el ca sef al Senatului l-a primit la Bucuresti pe presedintele Senatului olandez. "Noi am incercat, in toata aceasta perioada, sa punem capat amestecului politicienilor in sistemul judiciar, numai ca ne-am pomenit cu altceva, la fel de grav. Cu faptul ca anumite institutii, anumiti oameni din varful lor au inceput sa faca ei politica", a mai sustinut Crin Antonescu.
Nu este prima data cand Basescu face presiuni in aceasta directie, fiind de altfel singurul lucru care il intereseaza cu adevarat, pe langa candidatura lui Udrea la sefia PDL.
Basescu a ajuns pana acolo incat sa ceara clar si fara echivoc ca Daniel Morar sa fie numit procuror general, asta desi, potrivit legii, el nu trebuie sa faca niciun fel de propunere.
Dupa ce a inventat tot felul de proceduri de numire a procurorului general si al sefului DNA si a sustinut public ca nu-l intereseaza numele acestora, ci doar sa fi facut dosare grele, Basescu a recunoscut recent ca el l-a propus pe Daniel Morar sef la Parchetul General, i-a si cerut Monei Pivniceru acest lucru, insa a fost refuzat categoric.
"Doamna Pivniceru mi-a spus foarte deschis: 'Niciodata'", a relatat Basescu recent, care a justificat aceasta insistenta a lui cu faptul ca e Morar "cunoscut".
"Si eu sunt absolut de acord ca tara asta nu are un singur procuror, si doamna Pivniceru poate sa-mi propuna 30 de procurori la fel de respectabili ca Morar, problema este ca nu sunt asa de cunoscuti (...) Am propus-o ca o varianta de a stinge rapid si credibil un punct", a sustinut Basescu.
In acelasi registru, pentru ca doar invartelile lui din justitie il intereseaza cu adevarat, Basescu si-a mai exprimat recent ingrijorarea in legatura cu faptul ca in curand expira si mandatul adjunctilor de la Parchetul General si de DNA, dar si al celor care conduc Inalta Curte de Casatie si Justitie.