Agerpres: Consiliul Europei:Romania a implementat doar trei din cele 20 de recomandari ale Grupului Statelor impotriva Coruptiei

Romania a implementat in totalitate doar trei din cele 20 de recomandari ce ii fusesera facute de Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) in raportul intocmit in 2010 de acest organism al Consiliului Europei, dupa cea de-a treia runda de evaluare cu privire la doua teme: incriminarea faptelor de coruptie si transparenta finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale. Totodata, 13 din cele 17 recomandari ramase au fost partial implementate, iar alte 4 nu au fost implementate. Acestea sunt concluziile raportului de conformitate privind Romania, dat publicitatii de Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO), document care a fost adoptat, la Strasbourg, la 7 decembrie 2012, si a devenit public in 11 februarie 2013.
In ceea ce priveste incriminarea coruptiei in dreptul penal, Romania a trecut printr-un proces de reforma legislativa foarte cuprinzator si laudabil, noteaza raportul. Impreuna cu propunerile recent introduse de modificare a Legii de punere in aplicare a noului Cod Penal, se asteapta ca dispozitiile din noul Cod penal (adoptat de Parlament in 2009 si in curs de intrare in vigoare impreuna cu Legea de punere in aplicare la 1 februarie 2014) sa raspunda cerintelor celor mai multe recomandari.
Acestea fiind spuse, GRECO regreta faptul ca autoritatile nu si-au schimbat atitudinea adversa cu privire la extinderea aplicabilitatii prevederilor vizand luarea de mita si traficul de influenta la actele/omisiunile care nu sunt in competenta functionarului, si fata de revizuirea si modificarea dispozitiilor privitoare la regretul efectiv. GRECO nu poate decat sa impulsioneze autoritatile sa finalizeze procesul de reforma si sa puna in aplicare in cele din urma Noul Cod Penal, se spune in document.
In ceea ce priveste transparenta finantarii partidelor politice, GRECO constata cu satisfactie procesul angajat de modificare a legislatiei privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, precum si sprijinul exprimat de Parlament pentru acest proces. Daca ar fi adoptate, modificarile ar umple o serie de lacune identificate in Raportul de Evaluare. In special, opinia publica va avea acces la declaratiile financiare anuale ale partidelor politice.
Dupa cum se mentioneaza in raport, GRECO este deosebit de incantat sa constate ca toate recomandarile sunt luate in considerare si ca Autoritatea Electorala Permanenta pare sa isi consolideze progresiv pozitia si autoritatea. GRECO incurajeaza, prin urmare, Romania sa continue eforturile in vederea finalizarii procesului de reforma si a implementarii extinse a tuturor recomandarilor ce i-au fost adresate.
Avand in vedere cele de mai sus, GRECO observa faptul ca Romania a fost in masura sa demonstreze ca reformele substantiale, cu potential de realizare a conformitatii cu recomandarile nerezolvate in urmatoarele 18 luni, sunt in curs de desfasurare. Trebuie adaugat ca noul Cod Penal va intra in vigoare la 1 februarie 2014, iar acesta este un factor important pentru implementarea recomandarilor in materie de incriminare a coruptiei.
GRECO concluzioneaza ca nivelul actual scazut al conformitatii cu recomandarile nu este global nesatisfacator si il invita pe seful delegatiei Romaniei sa prezinte informatii suplimentare cu privire la implementarea recomandarilor privind incriminarile si transparenta finantarii partidelor, pana cel tarziu la 30 iunie 2014.