AGERPRES: Senat: Proiectul care stabileste valoarea punctului de pensie pentru 2013 la 762,1 lei, adoptat

Plenul Senatului a aprobat luni proiectul de lege referitor la aprobarea OUG nr.1/2013 pentru modificarea legii privind sistemul unitar de pensii publice in sensul stabilirii valorii punctului de pensie pentru anul 2013 la 762,1 lei.
Proiectul a fost aprobat cu 114 voturi pentru si 19 impotriva.
Astfel, proiectul de lege vizeaza majorarea valorii punctului de pensie cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.
‘‘De asemenea, se mai prevede aplicarea indicelui de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut preliminat, corespunzator anului precedent celui in care se deschide dreptul de pensie, si valoarea punctului de pensie in vigoare la data inscrierii la pensie, actualizata cu rata medie anuala a inflatiei pe anii 2010 si 2011‘‘, se precizeaza in analiza Consiliului Legislativ.
In timpul dezbaterilor din plenul Senatului, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca valoarea punctului de pensie ar fi trebuit sa fie de aproximativ 850 lei, insa, ‘‘legea nu s-a respectat‘‘.
‘‘Valoarea punctului de pensie in 2013 nu trebuia sa fie 762,1 lei. Daca in 2011 legea s-ar fi respectat, am fi avut un punct de pensie de 770 lei. Daca in 2012 legea s-ar fi aplicat, am fi avut un punct de pensie de 800 si ceva de lei, astfel ca in 2013 ar fi trebuit sa avem o valoare a punctului de pensie de aproape 850 lei. Legea nu s-a respectat insa. Este pentru prima data cand incercam sa respectam legile acestei tari, bune sau rele. Am lucrat corect, dupa legea facuta de dvs. (de guvernarea PDL -n.r.)‘‘, a precizat aceasta.
Proiectul de lege a fost dezbatut de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, si are un caracter organic.
Proiectul de lege urmeaza sa fie transmis Camerei Deputatilor, care il va discuta marti, in sesiune extraordinara.