Cotidianul.ro: Antonescu: Devansarea prezidentialelor poate fi impusa

Basescu, lasat cu ochii in soare?

Liderul PNL, Crin Antonescu, a fost intrebat, miercuri, la Realitatea TV, daca crede ca se va ajunge la un acord cu presedintele Traian Basescu privind devansarea prezidentialelor.
"Nu stiu daca e necesar un acord. Daca se gasesc parghiile constitutionale, lucrurile pot fi impuse", spune Crin Antonescu.
El a mentionat, in acest context, ca prevederile constitutionale au intaietate in fata pozitiilor actorilor politci.
Antonescu si Ponta au avut marti seara o intalnire cu Basescu, la cererea acestuia, in care s-a discutat si despre devansarea alegerilor prezidentiale.
"Domnul Basescu a solicitat o intalnire cu premierul si presedintii celor doua Camere, pe tema MCV. Intalnirea a fost aseara, la Senat. Subiectul acesta a fost. (...) Nimic spectaculos, lucruri normale", a declarat Antonescu, intr-o interventie telefonica la Antena 3, sustinand ca intrevederea nu a fost una secreta si ca a avut loc la ora 20,00.
El a spus ca premierul Ponta a fost acela care l-a informat pe presedinte despre dorinta USL de comasare a alegerilor prezidentiale cu cele europarlamentare in 2014.
"A fost colateral, nu a fost un subiect. La un moment dat, premierul Ponta i-a adus la cunostinta optiunea sa sau a noastra, a USL, ca in 2014 sa nu mai avem alegeri prezidentiale la termen. (...) Nu a fost un subiect care sa se dezbata, a fost pur si simplu o idee evocata de Victor Ponta", a sustinut Crin Antonescu.
Antonescu a mai spus ca Basescu a luat act de aceasta propunere, adaugand ca reactia sa nu a fost una semnificativa.
"Nu semnificativa in sensul ca ar fi respins-o categoric sau ar fi imbratisat-o, pur si simplu a luat act. A aratat din punctul domniei sale de vedere ca ar fi mai bine ca referendumul pentru intrarea in vigoare a Constitutiei sa fie cuplat cu europarlamentarele si prezidentialele sa ramana la termen. Noi credem insa ca, in conditiile in care efortul de modificare a Constitutiei in planul dezbaterii publice, lucrarilor din Parlament, dialogului politic intre toate fortele politice ajunge la un rezultat pana in toamna, se poate face acest referendum in toamna", a spus presedintele PNL, care a mai adaugat ca liberalii sunt de parere ca ideea comasarii alegerii este o solutie buna.
Purtatorul de cuvant al lui Basescu, Bogdan Oprea, a transmis miercuri la pranz ca Traian Basescu "nu are o pozitie oficiala" referitoare la propunerea avansata de Victor Ponta privind devansarea alegerilor prezidentiale din 2014 in mai-iunie si cuplarea cu alegerile europarlamentare.