• Crisu Anastasiu, noul Avocat al Poporului
Grupurile parlamentare ale PDL vor decide pe cine vor sustine pentru functia de Avocat al Poporului, a precizat, luni, presedintele PDL, Vasile Blaga, aratand ca propunerea democrat-liberalilor de pana acum pentru acest post a fost Gheorghe Iancu. Blaga, citat de MEDIAFAX, a precizat, dupa sedinta de luni ale grupurilor parlamentare ale PDL, ca a primit de la primul ministru nominalizarea lui Crisu Anastasiu pentru functia de Avocat al Poporului si CV-ul acestuia, liderul PDL aratand ca "nu stie de unde aceasta urgenta chiar atat de mare de a veni astazi cu propunerea si maine a-l vota pe Avocatul Poporului".
EVENIMENTUL ZILEI sustine ca un fost procuror care i-a deschis dosar lui Basescu ar putea fi Avocatul Poporului. Crisu Anastasiu, profesor universitar de drept penal, dar, in acelasi timp, fost procuror la Curtea de Conturi, postura din care i-a deschis lui Traian Basescu un dosar penal.
In 2002, pe cand Basescu era primar al Capitalei, Crisu Anastasiu i-a imputat un prejudiciu asupra bugetului municipalitatii, pe motiv ca, in calitatea de ordonator de credite, primarul general nu a avut aprobarea CGMB pentru o serie de plati facute unei firme aferente lucrarilor la Pasajul Basarab. Curtea de Conturi i-a imputat lui Traian Basescu un prejudiciu de 37,95 miliarde de lei vechi, insa in final Basescu a fost exonerat de acuzatii.

• Prioritati legislative
Odata cu prezentarea bugetului, premierul Victor Ponta, citat de ADEVARUL, a anuntat si ca va "lasa in planul doi conflictul cu presedintele Traian Basescu". In acelasi timp, prim-ministrul Victor Ponta a anuntat ca pana la 1 februarie vor fi constituite comisia pentru revizuirea Constitutiei, precum si comisia pentru modificarea Legii electorale.
Se intra astfel in linie dreapta pentru schimbarea Legii fundamentale, care, potrivit calendarului anuntat de liderii USL, ar trebui sa se incheie in luna iulie prin adoptarea noii Constitutii. Dezbaterea privind rolul presedintelui capteaza atentia publica, dar miza modificarii Legii fundamentale este separatia puterilor in stat, afirma ROMANIA LIBERA.

• Rebeliunea generalilor pentru sporuri si salarii
Puzderia de generali si chestori cu care au fost impanzite Armata, Politia si serviciile secrete in ultimii ani incearca sa justifice avansarea in grad la exceptional si s-au angrenat intr-un razboi nemilos cu Guvernul Ponta. Infuriati de planul guvernamental de refacere a grilei salariale in ceea ce priveste sporurile, cei peste 800 de generali din sistem au strans randurile pentru a-l obliga pe Victor Ponta sa renunte la aceasta intentie.
NATIONAL explica faptul ca este prevazut ca diferenta actuala de 1/10 dintre venitul cel mai mare si cel mai mic trebuie sa scada la 1/3. Ceea ce inseamna ca toate drepturile salariale suplimentare vor fi acordate doar angajatilor cu salarii mici. Practic, se vor lua bani de la "bogatii" cu grade superioare si functii de conducere si se vor da la "saracii" subofiteri, fie ca sunt ei de la Armata, Politie sau alte structuri.

• Cresteri spectaculoase de buget la Transporturi, Sanatate, SRI si Consiliul Concurentei
Intre timp, Guvernul Ponta 2 a impartit bugetul pe anul acesta iar JURNALUL NATIONAL observa cresteri spectaculoase la Transporturi, Sanatate, SRI si Consiliul Concurentei. Veniturile luate in calcul sunt de 98,18 miliarde de lei, iar cheltuielile in suma de 116,35 miliarde de lei, cu un deficit de 18,17 miliarde lei.
Cu mici exceptii, toate ministerele si institutiile publice din directa subordine a Guvernului, dar si cele doua camere legislative, precum si Presedintia vor avea bugete mai mari decat anul trecut, anunta ANTENA3.

• Ministerul Elenei Udrea a sifonat sume uriase
Si tot de la Curtea de Conturi vine un raport pentru anul 2011, care arata ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a aruncat sute de de milioane de euro pe asa-zisa modernizare a unor biete ulite de la sate sau pe pietruirea unor drumeaguri judetene, la niste preturi per kilometru uriase! COTIDIANUL trage concluzia ca Ministerul condus de Elena Udrea nu a facut altceva decat sa sifoneze sumele uriase catre firmele portocalii.

Sursa: ziare.ro