PSD-sector2.ro : Deputatul Ion Stan adus la DNA

Vicepresedintele comisiei SRI in aceasta legislatura si presedintele acestei comisii intre 2004-2008, deputatul PSD Ion Stan, a fost ridicat azi de DNA pentru anchetare. Nu cunoastem detalii, dar legaturile sale de serviciu cu activitatea serviciilor secrete ar putea avea o legatura de cauzalitate cu ancheta la care este supus. Din luarile de cuvant sale, publicam:

Declaratia Politica a lui Ion Stan sustinuta in Camera Deputatilor in ziua de 13 iunie 2012

Controversatele implicari ale fostului ministru de externe Mihai-Razvan Ungureanu in cazurile Teo Peter si Omar Hayssam
Analistii evenimentelor vietii politice romanesti s-au intrecut, care mai de care, in comentarii privind desemnarea ca prim-ministru a fostului ministru de externe si, mai apoi, fost director al Serviciului de Informatii Externe. Doar un singur comentator a atras atentia cu seriozitatea argumentelor si greutatea expertizei sale, de fost director al planificarii strategice intr-un serviciu de informatii, asupra gravei erori comise atunci de Traian Basescu. Nu revin asupra a ceea ce s-a spus atunci, iar realitatea faptelor fostului prim-ministru a confirmat in nesperat de scurt timp.
Atentia de care s-a bucurat din partea presei a generat si numeroase comentarii ale cititorilor, si nu numai ale acestora, deoarece unele comentarii rezulta a fi, indubitabil, informatii dirijate din interiorul unor servicii secrete. De aici sau de pe meridiane indepartate.
Un astfel de comentariu readuce in atentie circumstantele accidentului in care a decedatTeo Peter si ne dezvaluie ca autorul uciderii din culpa nu a fost soldatul american, ci fiul, minor si beat, la volanul bolidului, al primului demnitar al Ambasadei SUA la Bucuresti. Soldatul, protagonistul unei relatii sexuale cu o minora, fiica unui membru al Consulatului SUA, care a fost determinat sa preia fapta asupra sa. Dar, pentru asta, martorul-cheie trebuia "sa nu mai fie gasit". Mihai-Razvan Ungureanu, de la carma MAE si a SIE, a facut tot ce trebuia ca martorul sa nu fie identificat si prezent la proces, iar urmarea a fost nedovedirea nu atat a acuzatiilor, cat mai ales a persoanei care s-a aflat la volan in momentul producerii accidentului.
Complicitatea la o astfel de operatiune nu i-a creat, oare, niciun fel de dependenta sau a fost tocmai consecinta fireasca a unei dependente anterioare?!
Desemnarea sa ca prim-ministru a fost o "mutare in plic" primita de Traian Basescu de la lobbystul Lockheed Martin, Chevron, Gold Corporation, Roman Cooper etc., acreditat pe langa chiriasul Palatului Cotroceni. Acesta, la randul sau, inglodat in angajamente de tradare in favoarea protectorilor externi.
Desi departe de mine gandul de a fi vreun fan de al lui Emil Boc, acesta a avut, in cele din urma, si o zvacnire de constiinta, refuzand sa se conformeze lobbystului, iar acesta i-a ordonat debarcarea. In acest sens, Gabriel Oprea si structurile speciale de informatii si diversiune avute in subordine, cu asistenta agentilor de operatiuni psihologice speciale, acoperiti la o adresa din strada Povernei, au pus in opera a doua "Revolutie de iarna" din Piata Universitatii. Cum de au scapat scenaristii si regizorii controlul evenimentelor? Au ales un prim-ministru de mucava. Un Pinocchio cu apucaturi de domnisoara sadomasochista, deprins la SIE cu tertipurile ieftine ale celor ratati in ale spionajului, care l-au umflat cu alune si imbalsamat in whisky.
Pe seama sperantelor investite in aceasta sugativa politica, avida de putere, onoruri si avere, Chevron i-a impus sa contracteze creditele pentru acoperirea riscurilor de mediu, iar Roman Cooper i-a cerut o perioada de gratie, in care sa fie scutita de taxe si impozite, plus o serie de garantii si alte facilitati.
In weekend-ul de 1 mai, prim-ministrul cenzurat a fost convocat la Neptun. Oficial deTraian Basescu, neoficial de lobbystul anterior mentionat, prilej cu care Basescu si Ungureanu au fost sever reevaluati, ca elemente de sprijin al intereselor companiilor straine amintite, reamintindu-li-se ca sunt pasibili de executare politica silita, fiecare dupa cat li s-a transferat in conturile ce pot fi imediat descarcate la zero.
Noi inclinam sa opinam ca la Palatul Cotroceni ceata este permanenta si totala, din moment ce un consilier prezidential confunda Compania Chevron cu Departamentul de Stat. Dar nu-i de mirare, caci si Basescu, cand a fost pe unde a mai fost primit, nu a intrat pe covorul rosu al protocolului de stat, ci pe usile discrete ale serviciilor speciale, pe care Churchill, mai in gluma, mai in serios, le denumea "ale afacerilor neonorabile".
Un alt comentariu readuce in actualitate, cu un consistent supliment de informatii, relatarile publicate ale fostului procuror Ciprian Nastasiu in legatura cu faptul ca Mihai-Razvan Ungureanu a facilitat vizitarea in detentie a lui Omar Hayssam de catre avocatul Mordechai Tzivin.
"Comentatorul" ne precizeaza ca vizita fara martori a avocatului Mordechai Tzivin a fost anterior pregatita, prin defectarea instalatiilor de interceptare pe care SRI le montase in celula/rezerva de spital a teroristului Omar Hayssam, defectiune care a constituit subiectul unor reprosuri foarte dure pe care raposatul Radu Alexandru Timofte, directorul SRI, le-a adresat, fara perdea, atat adjunctului sau, generalul ing. Dumitru Zamfir, cat si ministrului de interne Vasile Blaga si chestorului-sef Virgil Ardeleanu, seful lui "doi si un sfert", autorul comanditar al defectarii instalatiei, dar si al mutarii teroristului intr-o alta celula, in eventualitatea ca SRI ar interveni pentru remedierea defectiunii, ceea ce s-a si intamplat.
Prin recenta scurgere de informatii, generata de comentator, ni se confirma zvonul, care devine astfel o stire, ca Mihai-Razvan Ungureanu, parte a operatiunii de exfiltrare a agentului Omar Hayssam din Romania, avea cunostinta de faptul ca in timpul vizitei securizate a avocatului s-a perfectat aranjamentul falsificarii rezultatelor analizelor medicale, in vederea eliberarii teroristului sub pretextul fazei terminale a bolii de care nu suferea.
Niciun astfel de serviciu nu poate ramane nerasplatit. Chiar cu cetatenia unui stat care intotdeauna isi recupereaza agentii si nu-si extradeaza supusii.
Posibilitatea ca MRU sa aiba dubla cetatenie ne reaminteste de o alta scurgere de informatii, dirijata pe calea "comentariilor", si anume similitudinile sale de CV cu Horia Roman Patapievici. Si unul, si altul au fost impusi atentiei opiniei publice internationale pe seama unor scandaluri regizate de un notoriu agent al KGB-ului, constand in provocari diversioniste de compromitere a Serviciului Roman de Informatii. La fel ca si in cazulascendentilor lui Patapievici, si ascendentii lui Ungureanu sunt suspectati a fi "fantome" cu biografii de imprumut, adica oameni ai aparentelor create de serviciile secrete, pentru inselarea adversarilor in ale caror elite sunt infiltrati si naturalizati.
Mihai-Razvan Ungureanu a mai fost interpelat de la tribuna Parlamentului Romaniei in legatura cu mai multe aspecte neclare ale trecutului si prezentului sau. Faptul ca nu mai detine o functie publica nu-l absolva de obligatia sa le clarifice. Contribuabilii statului roman trebuie sa stie cine este cu adevarat persoana pe care Traian Basescu a desemnat-o prim-ministru.
Acest text a fost publicat de site-ul "Cotidianul"