CorectNews : Un puci parca programat la esec (Autor : Sorin rosca Stanescu)

Semnalam in analiza anterioara faptul ca tabara PDL, vopsita in ARD, speculeaza intens, utilizand in acest sens si media portocalie, faptul ca in PNL va avea loc un puci. Avand ca epicentru organizatia Sectorului 1 Bucuresti. Si ca acest puci fie va da peste cap actuala conducere PNL, adica va conduce la debarcarea lui Crin Antonescu, fie va rupe atat de consistent partidul incat Traian Basescu va avea posibilitatea, dupa alegeri, indiferent de rezultatul USL, sa isi construiasca propria majoritate parlamentara. O ipoteza pe cat de interesanta, pe atat de socanta. Astazi voi demonstra de ce este imposibil ca un asemenea puci sa reuseasca, fie si partial.
Cei care promoveaza un asemenea scenariu se bazeaza pe cateva elemente reale. Primul este faptul ca PNL, transformandu-se extrem de rapid intr-un partid de masa, a generat destul de multe controverse, si in interior, si in exterior, legate atat de primirea in randurile sale a unor personaje controversate, cat si de renuntarea, la nivel doctrinar sau al mesajului public, la unele caracteristici ale amprentei clasice liberale. Pe fondul acestor controverse si dezbateri interne, declaratiile unor lideri, intr-un moment sensibil cum este campania electorala, pot avea efecte infinit mai puternice decat intr-un moment neelectoral. Al doilea element, si el real, este ca lupta interna pentru putere, declansata din interiorul organizatiei PNL a Sectorului 1 si indreptata impotriva actualei conduceri PNL, a avut drept consecinta decapitarea, in mod oficial, a biroului de conducere al acestei organizatii. Dar aici candideaza, intre altii, doua piese importante ale partidului. Calin Popescu Tariceanu, care a fost atat presedinte al partidului, cat si premier al Romaniei - si inca un premier foarte bun, probabil cel mai bun pe care l-am avut -, si Ludovic Orban, care a detinut multa vreme functii de prim rang in partid si a fost membru al Cabinetului Tariceanu, detinand importantul portofoliu al Transporturilor. Si tot aici il gasim pe Andrei Chiliman, primar al Sectorului 1, un liberal pursange, pana de curand sef al organizatiei pe Bucuresti.
Decapitarea conducerii PNL Sector 1 a starnit entuziasm in tabara PDL si in cercurile de la Cotroceni, mai ales dupa ce unele dintre personalitatile mai sus pomenite au reactionat prin declaratii incendiare. Care au culminat, zilele trecute, prin reactiile lui Calin Popescu Tariceanu la intrebarile insistente si insinuante care i s-au pus intr-un studio de televiziune. Una peste alta, cei despre care pedelistii cred ca vor pune la cale un puci ar fi rampa de lansare, imediat dupa incheierea alegerilor, a unei largi ofensive anti-Antonescu.
Puciul insa nu are nicio sansa de reusita. Nici cea mai mica. Nu va fi nici macar un semi-puci. Si probabil nu se va intampla nimic semnificativ. Cu exceptia celor decise in Consiliul National PNL, adica inlocuirea conducerii provizorii de la Sectorul 1 cu o conducere permanenta aleasa de organizatie. Si, in orice caz, nu anti-Antonescu.
Pragmatic vorbind, este imposibil ca un lider de partid sa fie dat jos imediat dupa ce a fost inregistrata victoria proiectului sau politic, moment in care in pixul sau sta o putere uriasa. Aceea de a stabili ierarhiile in viitorul Parlament si in viitorul Guvern si intr-o multime de alte institutii publice. Puciul, daca va fi, va fi sinucigas.