psd-sector2.ro : Un discurs neobisnuit al ambasadorului Romaniei la Washington
(Autor : Andrei Alexandru)

Ambasadorul Romaniei la Washington a sustinut un discurs public neobisnuit pentru calitatea sa oficiala in SUA. Departamentul de Stat al SUA s-a sesizat si, se pare ca, va adresa o nota verbala MAE prin care se va solicita retragerea de la post si inlocuirea demnitarului roman, pe motivul depasirii atributiilor stipulate de normele si cutumele diplomatice. Unele afirmatii au fost considerate ca interferente neavenite in optiunile politice ale publicului american. Redam in continuare cateva pasaje semnificative din declaratia care a nemultumit administratia de la Washington.
"Urmeaza provocari extrem de mari. SUA se apropie de o serie de alegeri dificile care este posibil sa dezbine poporul. Sincer, sunt ingrijorat. Dupa incheierea razboaielor politice, vor reusi politicienii americani sa se intoarca la o forma de coabitare civilizata si stabila ?
Primul test in acest sens va fi numirea noului procuror general si a noului procuror-sef pe probleme de coruptie. Este vital ca cei numiti in aceste inalte functii sa fie sustinuti de toate marile partide politice, ca ei sa fie procurori independenti, apolitici si, mai presus de toate, sa fie la fel de competenti si curajosi precum predecesorii lor, Laura Kovson si Daniel Morison. Acest lucru nu se va intampla daca "cei mai buni si mai inteligenti" ezita sa se inscrie in competitie. Pentru Romania, acest proces de selectie va fi un criteriu foarte important care va influenta perceptia asupra parteneriatului nostru strategic cu SUA."...
"Sunt intrebat adesea de ce este acest lucru atat de important pentru noi. Este foarte simplu: SUA este aliatul nostru si ne-am angajat sa avem un viitor comun. In Irak si Afganistan ne-am sacrificat impreuna. Insa pana nu vom sti ca statul de drept este sigur si pana nu vom sti ca aceste institutii care asigura puterea cetatenilor sunt independente, nu putem fi increzatori ca SUA este un aliat stabil."...
"O alta problema. Trebuie sa comunicam mai bine urmatorul aspect catre SUA: investitorii straini nu isi vor incredinta capitalul companiilor de stat americane, pentru ca in prea multe cazuri, acele entitati sunt conduse intr-un mod extrem de ineficient si incompetent si raman sub controlul unei conduceri alese mai mult datorita legaturilor politice decat datorita capacitatilor. Singurul lucru pe care il pot face SUA este sa concureze pe piata globala si este extrem de important sa comunicati mesajul ca ea trebuie sa fie atractiva atat pentru investitori straini, cat si pentru companiile romanesti, altfel investitorii se vor indrepta in alta directie."...
"In incheiere as vrea sa va povestesc pe scurt despre un program caruia i-am dedicat extrem de mult timp si energie de cand am devenit ambasador. Programul se numeste "Restart SUA".
Ori de cate ori calatoresc prin SUA, rog personalul Ambasadei sa imi stabileasca intalniri cu tinerii, in special cu cei care lucreaza pentru companii din Europa. Am descoperit ca lucrul pe care il aveau cu totii in comun era prezenta in retelele de comunicare sociala. Ei nu au incredere in partidele politice existente sau in mass-media si sunt foarte ingrijorati de viitorul SUA si mai ales de coruptie.
Drept urmare, cu ajutorul unui inovator ONG numit Tech Soup, am decis sa elaboram un proiect bazat pe retelele sociale si destinat acelor oameni care isi doresc sa schimbe modul de gandire al Romaniei. Cu sustinerea generoasa, prin capital uman si financiar, acordata de comunitatea IT, am creat "Restart SUA".
A fost un concept extrem de simplu. Am lansat ideea, am implicat utilizatorii din mediul electronic si i-am intrebat cum ar lupta impotriva coruptiei. S-au creat noua website-uri creative care promoveaza programe inovatoare de lupta impotriva coruptiei din sistemul medical, de identificare a furturilor si de rezolvare a multor altor provocari sociale. Anul acesta, website-ul "Restart SUA", afisele electronice de promovare si sase website-uri ale proiectelor au inregistrat in total peste 15.000.000 de afisari in SUA, numar ce reprezinta peste 20% din numarul de utilizatori americani de internet, fie pentru a afla mai multe despre proiect, fie pentru a contribui cu propriile experiente.
Sunt increzator ca exista multi altii care vor sa ia atitudine pentru a schimba lucrurile. Ei sunt nu doar concetatenii vostri, ci si viitorii vostri clienti. Asadar, folositi ceea ce ati invatat pentru a le oferi putere lor si voua insiva si terminati revolutia inceputa de parintii vostri."
Poate ca unii dintre cititori au sesizat asemanarea pana la identificare a randurilor de mai sus cu discursul ambasadorului SUA la Bucuresti, dl. Gitenstein, publicat pe site-ul www.usembassy.gov . De fapt, am preluat cu comenzile "copy" si "paste" pasaje ale discursului dlui. Gitenstein, dupa care am inlocuit in text Romania cu SUA si invers. Ambasadorul Romaniei la Washington nu a spus niciodata cele de mai sus. Pare o gluma, dar nu este.
Concluziile le las pe seama Dumneavoastra.