Discursul sustinut de Victor Ponta, premierul Romaniei si presedintele PSD , la intalnirea cu cadrele didactice din judetul Gorj, din 14 noiembrie 2012

Buna seara!
Nu eram programat, dar am prins microfonul inaintea domnului presedinte Calinoiu. Eu vin de multi ani aici si stiu ca vorbeste mai mult dansul, dar am simtit nevoia pentru ca il cunosc de foarte mult timp pe domnul primar Carciumaru. Stiu ca este un om gospodar, dar stiu ca e un om foarte mandru si in momentul in care un om foarte mandru si un om constient de lucrurile bune pe care le-a facut spune ceea ce a spus mai devreme, vreau sa ii multumesc si sa ii spun ca e o mare onoare pentru mine sa-l fi cunoscut, sa fi lucrat impreuna. Targu-Jiul are nevoie de Carciumaru si Victor Ponta o sa-l ajute, asa cum l-am ajutat si pana acum.
O sa intervin pe parcurs, pentru ca ideea acestei intalniri este una poate mai putin de campanie, desi, sigur, o sa va rog sa ma votati pe 9 decembrie - spun ca e mai putin de campanie pentru ca, sigur, acum presa centrala, oameni care nu prea stiu unde e Targu-Jiul si ce se intampla la Targu-Jiu, toata lumea isi da cu parerea, dar eu stiu ca in urma cu opt ani eram doar un tanar care voia sa faca politica si pe care oamenii de aici, din Targu-Jiu si din Gorj l-au ajutat sa ajunga pentru prima data deputat. Nu cred ca vreunul dintre cei care m-ati ajutat atunci si ati fost alaturi de mine v-ati gandit ca peste opt ani o sa fiu prim-ministru si o sa pot sa fac anumite lucruri, asa incat in toata aceasta perioada nu imi doresc decat sa dovedesc ca am meritat acea incredere si acel sprijin. Stiti cum se spune: sprijinul il apreciezi atunci cand ai nevoie de el cu adevarat si de aceea spun ca nu sunt neaparat in campanie electorala, insa vreau sa folosesc pentru Targu-Jiu si pentru Gorj si pentru Romania in ansamblu aceasta pozitie pe care o ocup tocmai pentru ca acum opt ani si acum patru ani oamenii din Targu-Jiu m-au ajutat sa fiu deputat, sa am succes alaturi de domnul Calinoiu, de domnul Carciumaru, de ceilalti.
Evident ca saptamana trecuta am vrut sa vorbesc cu oamenii de aici, din Gorj, despre ceea ce e foarte important, si anume locurile de munca, compania energetica Oltenia care are sediul la Targu-Jiu - e doar o coincidenta ca eu sunt deputat de Targu-Jiu -, insa in fiecare saptamana si de campanie, si dupa campanie, as vrea pentru oamenii de aici, dar implicit si pentru cei din alte judete care, probabil, pot sa urmareasca ce discutam, sa vorbim despre ceea ce dorim noi sa facem si ce ne asteapta in cele mai importante domenii pentru orice tara. Si o spun de fiecare data, nu doar pentru ca cei mai multi dintre dumneavoastra sunteti profesori: eu nu cred ca o tara are vreun viitor daca nu are educatie si nu are sanatate. Sunt absolut convins de lucrul acesta, sunt absolut convins ca de fiecare data cand s-a pus problema de unde taiem bani, de unde taiem investitii s-au taiat de la educatie si de la sanatate si sunt absolut convins ca trebuie sa schimbam lucrurile cu adevarat, motiv pentru care astazi am rugat-o pe doamna ministru Andronescu, nu doar din pozitia de ministru, ci mai ales din pozitia celui care de ani, de foarte multi ani, cunoaste ce inseamna scoala romaneasca cu adevarat, si am rugat-o sa fie alaturi de mine, sa discutam cu dumneavoastra cateva dintre lucrurile de viitor, nu doar referitoare la scolile sau la liceele din Targu-Jiu. Eu sunt foarte mandru in fiecare an de 15 septembrie, cand vin la deschiderea anului scolar, si mi se spune: "In acest liceu a fost promovabilitate 100% la bacalaureat". Zic, "Bun, dar unde sunt cele cu 0% sau cu 2%?", pentru ca ma simt la fel de obligat sa ii felicit si sa-i sprijinim pe cei care au rezultate de 100% la bacalaureat, cum ma simt insa obligat sa vedem ce se intampla in liceele unde nu e acelasi grad de promovabilitate. Nu trebuie sa ne gandim intotdeauna numai la varfuri, la elite. E bine s-o facem, e bine sa ii recompensam - si astazi doamna ministru m-a lasat fara 20 de miliarde pentru ca a premiat toti olimpicii din 2011 si 2012, dar m-am bucurat de acest lucru - insa obligatia noastra e sa ne gandim cum facem cu acele scoli care nu au aceleasi performante, ce facem cu conditiile de munca ale profesorilor, ce facem sa nu mai vedem in fiecare zi la televiziunile care, sigur, asta isi doresc, audienta, dar sa nu mai vedem ca in realitate scoala devine un loc de violenta sau un loc de descoperire a experientelor mult prea devreme. Sunt lucruri pe care eu cred ca noi trebuie sa le gandim nu acum, trei saptamani pana la campanie, si dupa aceea sa uitam de ele. Sunt lucruri la care trebuie sa ne gandim cum sa le facem, intr-adevar, pentru ca nu se poate nimic rezolva intr-o scoala, intr-un sistem de educatie, peste noapte. Intr-un sistem de educatie trebuie investit astazi ca sa ai rezultate peste cinci ani sau peste zece ani sau peste cincisprezece ani, ceea ce nu se poate gandi in termeni electorali, alegeri acum, peste doi ani sau peste patru ani.
Saptamana viitoare l-am rugat pe un alt membru al cabinetului, un om pe care-l respect foarte mult, domnul ministru Arafat, sa vina la Targu-Jiu sa putem sa discutam despre lucrurile de care Targu-Jiul are nevoie, acel heliport pentru SMURD, redeschiderea spitalului de la Bumbesti-Jiu, policlinica ce trebuie inaugurata, Spitalul Judetean. Fac acest lucru, repet, in ideea ca, sigur, intr-un context si de campanie electorala, dar mai ales intr-un context in care principala obligatie si marile asteptari ale dumneavoastra se indreapta catre mine, catre doamna Andronescu, catre domnul Arafat, catre cei care, pana la urma, au decizia finala, pentru ca primarul spunea un adevar: se pot face lucruri extraordinare la Targu-Jiu, se pot face lucruri extraordinare intr-un liceu sau intr-o scoala, dar daca nu merg totusi pana sus schimbarile e doar o exceptie sau e doar o intamplare. Or, cred ca obligatia noastra este sa gandim impreuna cum putem sa facem ca exceptia pozitiva de la un liceu, dintr-un oras, dintr-un spital sa o facem regula in judetul nostru si, mai ales, in tara noastra, pentru ca de fiecare data imi dau seama ca trebuie sa vorbesc mai mult decat de Targu-Jiu, mai mult decat de Gorj, sa vorbesc de ceea ce vrem sa facem pentru Romania.
Astea erau lucrurile pe care voiam sa vi le spun. Cred ca am vorbit mai mult decat domnul Calinoiu, dar va spun doar ca imi doresc foarte mult dumneavoastra, celor din Targu-Jiu, si tuturor cetatenilor acestei tari sa le dovedesc ca n-au gresit cand au avut incredere in mine, iar in rest, cine vine cu Rolls-Royce-ul la Targu-Jiu... lung e drumul Gorjului, o sa fie foarte scurt inapoi spre casa!
Va multumesc si mult succes!

(Sursa: Comunicat de presa)