Moshemordehcai.ro: Pedeliti, vitejii mei!

Ne ocupam de doua declaratii ale unor fruntasi pedelici.
Prima ii apartine lui Cristian Preda, membru al aripii "oarecum intelectual, intrucatva moral, dar coleg cu Udrea si Anastase". Sa citam:
"In schimb, ea a consemnat ca, pentru Crin Antonescu, unii cetateni sunt "prostituati perpetui", iar pentru Dan Mihalache, un apropiat al presedintelui PNL, responsabilul ANI e o "jigodie frustrata".
Limbajul suburban poate fi oare separat de promisiunile electorale?
Pot fi luate in serios propunerile facute de niste politicieni care nu dau doi bani pe igiena intelectuala a spatiului public?"
Cum ai putea sa nu fii de acord cu ce spune Preda? Degradarea limbajului public ar trebui sa provoace, pe buna dreptate, preocupare. Totusi, mimarea indignarii nu poate functiona ca scuza acceptabila pentru ipocrizie, pentru lipsa de onestitate. Formularea lui Antonescu e poate excesiva, dar nu o gasesc scandaloasa. Rabufnirea lui Mihalache - pentru ca despre o rabufnire e vorba, nu avem voie sa omitem contextul- e cu siguranta deplasata. Reactia lui Preda pare, deci, justificata. Este ea si onesta sau e doar obisnuita operatiune de mestecare in ceaunul campaniei electorale? Pentru ca imi amintesc zeci de declaratii pedeliste cu adevarat scandaloase, dar mai ales multe declaratii ale lui Traian Basescu mult mai suparatoare decat cele pomenite de Preda, de la "gaozar", "pasarica" si "tiganca imputita", pana la "maimutoi" si "centurista", dar nu imi amintesc ca domnul Preda sa-si fi exersat in vreuna dintre acele ocazii organul indignarii.
Porcariile lui Basescu nu scuza alunecarile lui Antonescu, asta e limpede. Dar sigur e indecent sa te lamentezi vorbind despre degradarea limbajului public, in conditiile in care i-ai stat aproape, in pozitia de consilier, lui Basescu atunci cand o lua rau peste campii. Spun "indecent", desi la fel de bine as pute vorbi despre tupeu si nesimtire.
Spune mai departe domnul Preda:
Cine credea ca intrarea lui G. Becali in PNL e un accident trebuie sa-si revizuiasca evaluarea. Ea traduce, de fapt, o sensibilitate mult apreciata la varful USL.
S-ar zice ca patronul Stelei e un reper al culturii politice a aliantei de la guvernare, iar Ponta, Antonescu & co. cauta sa egaleze modelul.
Din nou, ma pot gasi in situatia in care sa nu fiu incantat de intrarea in USL a lui Becali. Dar asta sunt eu. Domnul Preda uita ca acelasi Becali a fost aliat al partidului domniei sale la alegerile locale din primavara! (Asta e Becali, statornic ca diareea!) Atunci nu-mi amintesc ca Preda sa fi expirat boare de indignare. Cat despre reperele culturii politice, hai, las-o naibii! Vorbim despre unul care e coleg cu Anastase, Oltean, Pinalti si Igas - ca sa dau doar cateva nume.
Si atunci, sunt observatiile lui Preda opiniile unui om onest, sincer preocupat de curatenia din ograda politichiei sau doar racnetele unui demagog?
Al doilea musteriu, pe ziua de azi, e Mihai Stanisoara. Citam:
"Ceea ce va pot spune eu in premiera este ca am auzit ca vor fi prezenti in sectii de votare procurori sub acoperire, deci oameni care sa poata realiza flagrant in direct. Si nu numai in timpul votului, dar si in campanie"
"Noi am crezut ca traim in anul 2012, in Europa si ca este posibila o conduita civilizata si de bun simt. Acum lucrurile s-au schimbat fata de locale si referendum pentru ca nu cred ca le va mai fi simplu sa convinga oamenii sa fure pentru ei .
Nu ne asteptam sa dispara total intentia si abordarea, dar vor fi surprize mergand pana la arestari in direct, flagrant in direct. Acestea cu siguranta vor fi, pentru ca ei nu se potolesc"
Lasam deoparte detaliile marunte, ca de exemplu faptul ca flagrantul se realizeaza doar "in direct", ca de aia e flagrant. Stanisoara incearca sa comunice ceva. Ca ceea ce s-a intamplat la sectia de vot din cadrul Ambasadei Romaniei de la Paris nu mai e posibil, probabil. Ori ca numaratoarea de tip Anastase nu mai este posibila.
Afirmatia lui Stanisoara nu ar trebui tratata cu lejeritate. Nu dupa haituilile de dupa referendum. Iar daca "prietenii" europeni se mai simt strabatuti de grija pentru democratia romaneasca, ne vor lamuri poate cum functioneaza amenintarea lui Stanisoara, infilitrarea de "procurori sub acoperire" in raport cu libertatea votului. Mizeria declaratiei lui Stanisoara rezida din instituirea prezumtiei de frauda. Asta venind dinspre colegul lui Anastase, supusul lui Basescu.