DeCe News: Cine va castiga in fiecare colegiu. Simulare computerizata a votului din 9 decembre

O harta interactiva realizata pentru site-ul DeCe News permite prognozarea rezultatelor la parlamentare, pe baza unei simulari computerizate a votului din fiecare colegiu. Rezultatele simularii arata ca USL va obține 50, 14 la suta din voturile exprimate, cu care va castiga peste 60 la suta din mandatele de parlamentar. ARD va lua 24,1 la suta din voturi, ceea ce ii asigura doar 22 la suta din mandate. PP-DD va lua intre 9-10 la suta din mandate, iar UDMR va trece pragul electoral. Harta interactiva permite utilizatorilor sa afle distributia votului prognozata pentru fiecare colegiu.
Pentru realizarea simularii au fost folosite informatiile cu privire la votul politic de la alegerile locale din iunie 2012 pentru consilieri judeteni (http://www.beclocale2012.ro/), precum si influentele rezultate in urma referendumului pentru demiterea presedintelui din 29 Iulie 2012. Rezultatele primare au fost ponderate folosindu-se experienta unui grup de experti, astfel incat s-a modelat comportamentului electoratului in perioada dintre alegerile locale si cele parlamentare.

Algoritmul de calcul foloseste metoda "D’Hondt"

Simularea a fost efectuata de catre o echipa de informaticieni condusa de Iustin Tanase, folosind experienta acumulata in pregatirea si derularea campaniilor, incepand cu 1992.
Pentru obtinerea rezultatelor simularii s-a folosit algoritmul descris in articolul 49 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului.
Algoritmul descris in lege se bazeaza pe metoda "D’Hondt", cea mai cunoscuta metoda de distribuire a mandatelor, elaborata de juristul si matematicianul belgian Victor D’Hondt in 1878 si utilizata inca din 1899, prin care sunt favorizate, la redistribuire, partidele care acumuleaza un numar mai mare de voturi.
Datorita hibridului electoral inventat in 2008, ne aflam in situatia in care un numar mare din mandatele rezultate in urma procesului de redistribuire sunt alocate prin suplimentarea numarului de locuri in cele doua Camere.
Pentru realizarea hartii s-au folosit datele puse la dispozitie de catre Political Colours of Romania (http://www.politicalcolours.ro/).

Rezultatele prognozate

In urma folosirii modelului computerizat amintit, s-au obtinut urmatoarele rezultate:
USL va lua 50.14% din voturile alegatorilor, situatie care corespunde unui numar de 105 mandate in colegii de senatori (62,87% din total) si 239 mandate in colegii de deputati (62,22% din total).
ARD va lua 24.81% din voturile alegatorilor, reprezentand un numar de 37 mandate colegii de senatori (22,15% din total) din care 18 obtinute in urma redistribuirii suplimentare si 84 mandate colegii de deputati (22,22% din total) din care 37 obtinute in urma redistribuirii suplimentare.
PP-DD va lua 10.9% din voturile alegatorilor, un numar de 16 mandate colegii de senatori (9,58% din total) din care 12 obtinute un urma redistribuirii suplimentare si 38 mandate colegii de deputati (10,05% din total) din care 27 obtinute in urma redistribuirii suplimentare.
UDMR va lua 5.54% din voturile alegatorilor, un numar de 9 mandate colegii de senatori (5,38% din total) si 17 mandate colegii de deputati (4,49% din total) .
In urma distribuirii mandatelor pe colegii vom avea un numar de 167 mandate pentru cele 137 colegii de senatori (Romania + Strainatate) si 378 mandate pentru cele 315 colegii de deputati (Romania + Strainatate).
Colegiile de senatori sunt in numar de 137 dintre care 135 sunt pentru colegiile aflate pe teritoriul Romaniei si 2 in strainatate, iar colegiile de deputati sunt in numar de 315 dintre care 311 aflate pe teritoriul Romaniei si 4 in strainatate. Restul partidelor care vor participa la alegeri nu vor intruni pragul de 5% din voturile alegatorilor si nici nu vor obtine colegii de senatori sau deputati.

Modul de folosire a hartii:

Click pe colegiile uninominale pentru detalii despre rezultatele simularii.
Click pe butonul legenda (dreapta sus) pentru a vizualiza legenda hartii.
Foloseste s+/-t de pe legenda pentru a modifica transparenta stratului ce reprezinta rezultatele simularii.
Click si drag pentru a deplasa harta la pozitia dorita, sau foloseste sagetile din stanga sus.
Mareste sau micsoreaza harta folosind rotita maus-ului sau folosind butoanele s+/-t din stanga sus.
Revino la scara initiala apasand icoana "glob" situata intre butoanele s+/-t.