Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a afirmat, sambata, la lansarea candidatilor USL din sector, ca "razboiul stupid" al declaratiilor impotriva ambasadorului SUA, a cancelarului german Angela Merkel sau a presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, face rau tarii si o arunca in ridicol.
Chiliman le-a cerut reprezentantilor USL sa evite asemenea declaratii "demne de relicvele razboiului rece".
"Oamenii va cer responsabilitate. Astazi Romania este parte a lumii occidentale. Faceti in asa fel incat tara sa ramana in aceasta lume. Razboiul stupid al declaratiilor impotriva ambasadorului SUA, a lui Merkel si a lui Barroso ne face rau si ne arunca in ridicol. Evitati asemenea declaratii demne de niste relicve ale razboiului rece", a spus Chiliman.
Andrei Chiliman a prezentat candidatii USL in Sectorul 1 la alegerile parlamentare din 9 decembrie, pentru care a spus ca el garanteaza, mentionandu-i pe Titus Corlatean, Dan Tudorache, Vlad Nistor, Calin Popescu Tariceanu, Diana Tusa si Ludovic Orban.
La lansarea candidatilor au mai fost prezenti vicepresedintele PSD Ecaterina Andronescu, fostul sef al statului Emil Constantinescu si seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus.
Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a declarat, miercuri, la RFI, ca americanii vad singuri ce se intampla in Romania si "n-au nevoie sa fie dirijati, intoxicati, otraviti de oameni ca Gitenstein". In opinia lui Nicolaescu, Mark Gitenstein "nu a facut decat rau" Romaniei.
"In primul rand, fac o gluma amara, mi-ati stricat dimineata aducandu-mi aminte ca mai exista domnul Gitenstein in Romania, pentru ca pana acum, din punctul meu de vedere, nu ne-a facut decat rau sau modul in care ne-a tratat a aratat ca ne desconsidera ca popor si ca natiune si ca tara si ca vine dumnealui, un mare invatat, un mare specialist in democratie sa ne spuna unde gresim si ce sa facem!", declara liderul liberal, subliniind cs ambasadorul american la Bucuresti este "partizan".
"Mi se pare total deplasat sa te comporti asa intr-o tara in care esti ambasador! Ca atare, ce spune domnul Gitenstein pe mine nu ma intereseaza, pentru ca dumnealui vorbeste strict partizan. Cel putin asa cred eu", afirma viceliderul deputatilor PNL.
In opinia lui Nicolaescu, Mark Gitenstein "intoxica" opinia publica. "Eu cred ca oamenii de afaceri din Statele Unite ale Americii, institutiile internationale care au sediul in America, oamenii obisnuiti care circula intre cele doua tari vadei singuri despre ce este vorba si n-au nevoie sa fie dirijati, sa fie intoxicati, otraviti chiar, de oameni ca Gitenstein", conchide liberalul.
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat marti ca este ingrijorat de posibilitatea ca seria de alegeri dificile de care se apropie Romania sa dezbine poporul. El mentioneaza nevoia ca politicienii romani sa se intoarca la o coabitare civilizata si stabila.
"Urmeaza provocari extrem de mari. Romania se apropie de o serie de alegeri dificile, care este posibil sa dezbine poporul. Sincer, sunt ingrijorat. Dupa incheierea razboaielor politice, vor reusi politicienii romani sa se intoarca la o forma de coabitare civilizata si stabila?", s-a intrebat ambasadorul.